Primul erou ucis în 1989 avea 19 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Vreau să-i iert pe ucigaşii fiului meu!", spune Ion Gâtlan, tatăl lui Mihai, primul erou ucis la Revoluţia din Bucureşti. După 20 de ani justiţia nu a reuşit să scoată la iveală vinovaţii iar familia lui Mihai ar vrea să-i cunoască pentru a-i putea ierta

Mai citiţi:
„Mi-aş fi dorit să operez cu patru mâini!”
Mărturii din infernul Revoluţiei: I-a fost secţionată mâna în noaptea de 22 decembrie
Martori în infernul Revoluţiei: „Hai, tată, că ne omoară şi pe noi!”
Dosarele Revoluţiei: Jurnalul Magdei Bitay

Pentru părinţii şi fraţii lui Mihai, Revoluţia din Decembrie 1989 reprezintă o mare bucurie dar şi o suferinţă care nu s-a atenuat în timp. Fiul lor în vârstă de numai 19 ani a fost ucis în seara de 21 decembrie în faţa Sălii Dalles. Mihai a fost primul care a murit pe străzile Capitalei, el a deschis hăul morţii în care au căzut alte sute de revoluţionari. “Mitingul organizat de Ceauşescu în ziua de 21 decembrie în jurul orei 13.00, tocmai se încheiase nefavorabil pentru “conducătorul iubit”. Situaţia se degenera oricât incercau miliţienii şi soldaţii să menţină ordinea. Mihai împreună cu un grup de tineri au pornit pe Bulevardul Magheru scandând “Libertate!”. Când au ajuns în faţa Sălii Dalles au fost blocaţi formaţiuni de scutieri”, a povestit cu lacrimi în ochi Ion Gâtlan, tatăl lui Mihai.

Împuşcat în cap şi călcat în picioare

În jurul orei 17.30 în zonă şi-au făcut apariţia două camioane militare. “Prietenii lui Mihai mi-au povestit că unul dintre revoluţionari a aruncat cu o piatră spre camioane şi a lovit în cap un şofer. Acesta a pierdut controlul volanului iar camionul a intrat în plin în mulţime. Mihai a împins-o pe Stana, o prietenă de-a sa, pentru a o salva şi a fost el lovit de camion”, a mai spus Ion Gâtlan cu vocea gâtuită de lacrimi.
Mihai a fost lovit dar s-a ridicat şi ar fi scăpat cu viaţă dacă dintr-un alt camion nu s-ar fi tras asupra lor. “A fost împuşcat în cap după care a fost călcat în picioare de mulţimea panicată. Au tras în el nişte bărbaţi îmbrăcaţi în uniform militară”. O ploaie de gloanţe a ucis atunci 13 tineri, la Sala Dalles fiind primul loc în care s-a tras asupra mulţimii în timpul revoluţiei de la Bucureşti.



“Era liber, ştia de ce iese în stradă”

“El a dorit să schimbe lumea, nu a ieşit în stradă din întâmplare, fără să ştie ce caută acolo. Era un tânăr liber înainte ca noi să fim liberi, niciodată nu am încercat să-i îngrădesc opiniile. Asculta rock şi a cântat în grupurile Interval şi Conex. El şi prietenii lui se întâlneau la Preoteasa unde dicutau despre muzică, artă, filosofie şi religie. Generaţia de tineri de astăzi este foarte diferită de cea a lui Mihai. Spre marea mea dezamăgire spiritual se formează la noi doar dacă apare cineva care vrea să-l îngrădească. Libertatea de după Revoluţie se pare nu a priit prea mult dezvoltării intelectuale a tinerilor”, a spus cu regret Ion Gâtlan.

“Aştept un semn de viaţă de la ucigaş”

Familia lui Mihai a trecut prin toate etapele emoţionale după ce acesta a fost ucis. “Am fost nebuni, am urât, am urlat, am plâns, ne-am zbuciumat în căutarea vinovaţilor. Toate acestea nu ni l-au adus înapoi. Nu mai ştiu dacă vreau să fie pedepsiţi cei ce l-au împuşcat. Acum vrem doar să avem pe cine ierta. Cel care a tras era destul de tânăr şi sigur îşi aminteşte figura lui Mihai înainte să-l împuşte. Aştept măcar un bilet de la această persoană şi, dacă vine îl mine în casă îil voi primi şi-i voi spune că l-am iertat”, a mai spus tatăl eroului.
Singura dovadă a morţii lui Mihai, în afară de durerea familiei şi prietenilor, este placa comemorativă de la Sala Dalles pe care scrie "Aici au murit eroi adevăraţi - 21 Decembrie 1989".



Tatăl său este tot revoluţionar

Ion Gâtlan, tatăl lui Mihai, este şi el unul dintre revoluţionarii din Bucureşti. El a aflat abia după două zile de moartea fiului său pentru că în tot acest timp a participat la decapitarea structurii de comandă de la vârful partidului. Aflat în sediul CC al PCR, el a fost cel care i-a arestat pe Constantin Dăscălescu, pe Ilie Verdeţ şi pe generalul Iulian Vlad.

Mihai Gâtlan era fan Metallica
image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite