Prima parcare pentru navetişti, construită în Militari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 700 de locuri de parcare vor fi date în folosinţă în 2-3 săptămâni pe locul fostei Autogări Militari, la ieşirea de pe Bulevardul Iuliu Maniu. Parcarea, ce are rolul de a decongestiona traficul din zonă, va fi utilă navetiştilor care vor avea unde să-şi parcheze maşinile personale pentru a continua călătoria prin oraş cu metroul sau cu RATB-ul.

Cea mai aglomerată intrare în Capitală este, potrivit reprezentanţilor Poliţiei Rutiere, cea dinspre Autostrada Bucureşti-Piteşti. „Este urmată de DN 3, dinspre Brăneşti, chiar şi Colentina, deşi aici nu este legătură directă cu metroul“, a explicat un reprezentant al Centrului Infotrafic.
Ca o soluţie pentru decongestionarea traficului de pe Bulevardul Iuliu Maniu, Primăria Sectorului 6 derulează în prezent lucări de amenajare la o parcare în zona fostei Autogări Militari.
 
Aceasta este şi prima parcare din Bucureşti special construită aproape de marginea oraşului cu scopul de a-i ajuta pe cei care vin cu maşinile personale din comunele din apropiere de cartierul Militari.
Până acum, şoferii care vin spre serviciu din localităţi precum Chiajna sau Ciorogârla erau nevoiţi să-şi parcheze maşinile chiar pe bulevard sau pe străduţe, ocupând locurile riveranilor.

Suprafaţa pe care se construieşte este de aproximativ 17.000 de metri pătraţi şi va cuprinde în jur de 700 de locuri de parcare. „Intersecţia este mai mereu blocată din cauza numărului mare de maşini care intră în Bucureşti de pe Autostrada A1 şi a autoturismelor parcate la voia întâmplării. Sunt convins că venim în întâmpinarea multor şoferi care vor prefera să îşi lase maşinile în siguranţă în această parcare şi să se deplaseze prin Bucureşti cu metroul sau cu RATB-ul“, a declarat primarul Cristian Poteraş.

Locuri şi pentru microbuze

Câţiva muncitori lucrau, ieri, de zor la parcajul care, spun ei, va fi gata în trei săptămâni, cuprinzând atât locuri pentru autoturisme, cât şi pentru autobuze şi microbuze.
Astfel, un număr de 300 de locuri vor fi închiriate pe bază de abonament, la tarifele stabilite de C.G.M.B. şi practicate în toată Capitala, restul de aproape 400 urmând să fie închiriate cu ora. Sumele încasate vor intra la bugetul local şi vor fi folosite pentru construirea altor parcări.

Celelalte intrări în oraş, fără parcări
Cu toate acestea, parcarea care va fi amenajată în sectorul 6 nu rezolvă problema întregului oraş. Şi celelalte intrări în Bucureşti, care au legături directe cu metroul sau cu mijloacele RATB, sunt zilnic străjuite şi pe-o parte şi pe alta de maşini ale locuitorilor din comunele vecine.
„E o soluţie bună naveta până la metrou, dar de la Apărătorii Patriei până la Piaţa Sudului foarte mulţi îşi lasă maşinile pe marginea străzii. O parcare amenajată lângă aceste două staţii de metrou ar fi binevenită“, a spus Gheorghiţă, un şofer care face zilnic naveta către serviciu din comuna Berceni.
Prin partea de sud a Capitalei intră zilnic locuitori ai comunelor Vidra, Berceni, sau din câteva comune din Giurgiu. Aceştia au legătură directă cu trei staţii de metrou, Berceni, Dimitrie Leonida, Apărătorii Patriei, chiar şi Piaţa Sudului, dar în zonă nu există nicio parcare destinată lor. „E un spaţiu de vreo 30 de locuri în faţa gurii de metrou de la IMGB, dar cele mai multe dintre ele sunt folosite de angajaţii de la metrou“, ne explică şoferul.

O altă zonă foarte aglomerată este Colentina, chiar la capătul liniei de tramvai 21. Aici vin persoane din localităţile Stefăneşti, Voluntari sau Afumaţi şi se confruntă cu aceeaşi problemă: locul de parcare. În aceeaşi situaţie se află şi intrarile dinspre Pantelimon, unde vin şoferi din comuna Brăneşti, sau Bulevardul Laminorului, unde intră în oraş maşini din Chitila, Mogoşoaia sau Buftea.

Parcări „inteligente“ la întrările în Capitală

„Park&Ride“, sisteme de parcare „inteligente“ (cu rampe sau lifturi), vor fi amenajate la intrările în Bucureşti unde există legătură directă cu metroul sau cu tramvaiul. La prima parcare de acest gen, situată în nordul Capitalei, lucrările vor începe în circa o lună. „Peste trei săptămâni semnăm contractele cu firma care a câştigat licitaţia şi vom începe lucrările, care sunt destul de complexe. Vor fi 400 de locuri de parcare, cu terminale pentru autobuze“, a declarat Ion Dedu, director al Direcţiei de Transport a Primăriei Capitalei.

Legături cu metrou şi RATB

Parcarea pentru navetişti, din sectorul 6, se află în apropiere de staţia de metrou Păcii şi staţiile liniilor RATB 61, 62, 136, 137, 178, 236, 421 şi 458.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite