Povestea celui mai mic plic cu timbru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deţinătorul, un jurist din Bucureşti, l-a trimis la o casă de licitaţie din Marea Britanie. Scrisorica, cu o vechime de peste 100 de ani, are dimensiunea de 36X39 milimetri şi ar putea fi unicat atât în România cât şi în întrega lume.

Robertino Minculescu şi-a început cercetările în urmă cu aproape şase ani când a primit minusculul plic de la socrul său care i l-a înmânat împreună cu o colecţie de chibrituri care au existat în România, încă de pe vremea familiei regale.

“Socrul şi bunicii lui au fost colecţionari din zona Câmpulung Muscel, iar plicul a fost trimis prin poştă de o prietenă, Elena din Bucureşti pe data de 5.01.1898”, spune Robertino Minculescu. Mesajul era “Să-ţi trăiască, micul Ionel” care fusese aşternut pe o bucăţică de hârtie bine împăturită şi pusă într-un plic şi trimis destinatarului, tatăl socrului lui Robertino Minculescu.



Bucureşteanul a vrut să afle dacă este cel mai mic plic timbrat care a circulat vreodată în România şi poate chiar în lume, dar a constatat că nu este uşor să găsească dovezi. Căutările s-au lovit de lipsa unei evidenţe care să demonstreze valoarea istorică a plicului.

“Plicul a fost transmis trei generaţii la rând, dar nu a fost inclus în circuitul de valorificare şi de aceea nu figurează nici în evidenţele statului”, a mai precizat Minculescu.

Nici experţii printre care reprezentanţii Muzeului Poştei Române şi cei ai Federaţiei Filatelice Române (FFR), pe care i-a consultat nu i-au lămurit cercetările. Singura recunoaştere a valorii istorice a scrisorii a venit din partea FFR printr-un articol al inginerului Cristian Scăiceanu, director al Muzeului Poştei Române care a publicat în urmă cu trei ani un articol în “Revista Filatelica” despre micuţul plic.

În timpul căutărilor, a aflat de existenţa altor plicuri din România, dar niciunul de dimensiunea celui pe care îl are. 

Englezii nu au mai văzut aşa ceva

Odată cu “moştenirea” oferită de socrul său, bucureşteanul a primit şi un facsimil dintr-un cotidian central din anul 1974 în care se scria despre un alt plic considerat ca având unele dintre cele mai mici dimensiuni, de 29X19 milimetri.

Acesta nu era din România, ci unul folosit de poşta britanică. Nu avea însă timbru deşi era marcat în anul 1840.Valoarea sa a fost estimată la 100 de lire. Plicul pe care îl are Robertino Minculescu este timbrat, ştampilat şi a circulat în ţara noastră, de la expeditor la destinatar, dovezi care ar trebui să fie incontestabile. Aşa că nu s-a lăsat păgubaş şi a continuat căutările.

image
image

A încercat să ceară şi părerea unor specialişti străini şi în cele din urmă a luat recent decizia să-l trimită la casa de licitaţie Warwich &Warwich Ltd. din Birmingham (Marea Britanie). “Mi-au spus că nu au mai văzut aşa ceva şi au fost de acord să-l scoată la licitaţie. Nu ştiu care va fi preţul. Acesta va fi dat de piaţă, fiind o piesă de orgoliu”, a conchis Minculescu.

El spune însă că preţul îl interesează mai puţin, dar speră să trezească interesul colecţionarilor înverşunaţi care astfel să-i dea valoarea meritată, poate, celui mai mic plic timbrat românesc. Pasiunea strămoşilor i-a intrat în sânge şi lui Robertino Minculescu care în timp ce aşteaptă veşti din Anglia despre micuţul plic, pregăteşte o expoziţie în care să prezinte colecţia de cutii de chibrituri pe care a îmbogăţit-o.



Vrea să le prezinte curioşilor şi pasionaţilor, la Palatul Şuţu, “comoara” sa istorică, imagini, unele vechi de pe vremea familiei regale, dar care vorbesc de la sine despre trecut.


image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite