Bucureşti: Popa Nicolae, condamnat în dosarul FNI, prins în Indonezia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director Gelsor, Nicolae Popa, a fost arestat, în 2 decembrie, de autorităţile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas, decizia rămânând definitivă în 2009.

Ministerul Justiţiei a fost informat de Interpol cu privire la arestarea lui Nicolae Popa, în baza unui mandat emis de autorităţile judiciare române după ce hotărârea judecătorească de condamnare în cazul lui, în dosarul FNI a rămas definitivă, informează surse oficiale.
În legătură cu prinderea lui Nicolae Popa au fost anunţaţi Inspectoratul General al Poliţiei Române, Ministerul Justiţiei şi Tribunalul Bucureşti - Secţia a II-a penală.

Totodată, au fost demarate procedurile pentru aducerea lui Nicolae Popa în ţară, unde urmează ca acesta să-şi execute pedeapsa.

Între autorităţile române şi cele indoneziene există un acord de cooperare privind extrădările.
Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI.

Decizia definitivă şi irevocabilă în dosarul prăbuşirii FNI a fost dată în 4 iunie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Vlas rămâne cu 10 ani de puşcărie

Instanţa supremă a menţinut mare parte a cuantumului pedepselor stabilite pentru inculpaţii din acest dosar, printre care Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, şi Nicolae Popa, fost director al Gelsor, grup financiar cu activităţi de brokeraj şi pe piaţa fondurilor de investiţii, prin care se derulau şi tranzacţiile cu unităţi de fond de la FNI.

Astfel, Ioana Maria Vlas a rămas cu pedeapsa de zece ani de detenţie, pentru înşelăciune şi abuz în serviciu. În cazul lui Nicolae Popa, acesta a rămas cu decizia de condamnare la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune şi delapidare, infracţiunea de fals fiindu-i prescrisă.
În acest proces, Curtea de Apel Bucureşti - ca instanţă de apel - a renunţat la audierea lui Sorin Ovidiu Vântu, întrucât acesta nu s-a prezentat în faţa instanţei, în pofida citaţiilor de aducere cu mandat de la judecători, iar instanţa a epuizat mijloacele procedurale pentru a-l aduce la proces.

Cea care ceruse audierea lui Sorin Ovidiu Vântu a fost Ioana Maria Vlas, aceasta susţinând că omul de afaceri a fost scos de sub urmărire penală în rechizitoriul întocmit de Ministerul Public, deşi ar fi fost beneficiarul unor sume importante din fondul de investiţii. Vlas mai susţinuse că Vântu ar trebui să aibă cel puţin calitatea de instigator sau de complice.
În acest proces, instanţa de fond a obligat persoanele condamnate la plata de despăgubiri către 130.798 de investitori FNI.

Popa, judecat şi pentru prăbuşirea FNA

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a plătit păgubiţilor FNI 193 milioane lei în 2008 şi 43 milioane lei în 2007. Potrivit sentinţei penale din 4 iunie 2009 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, AVAS nu este obligată în solidar cu inculpaţii la plata despăgubirilor civile către investitorii FNI. În schimb, conform a şase sentinţe civile, AVAS a fost obligată să plătească 23.454 despăgubiţi, din care 21.461 sunt cereri depuse la Registratura AVAS.

Din datele AVAS rezultă că, suma plătită în 2009 este de 30,7 milioane lei.
Nicolae Popa mai este judecat în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Acumuare (FNA), ajuns în fază de recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În cazul FNA, Curtea de Apel a decis în 3 iunie, condamnarea la opt ani de detenţie a Ioanei Maria Vlas pentru înşelăciune. Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a menţinut decizia Tribunalului şi privind condamnarea lui Nicolae Popa la 12 ani de detenţie pentru complicitate la înşelăciune.

În 6 iunie 2008, Ioana Maria Vlas, Nicolae Popa, SOV Invest şi Gelsor au fost obligaţi de Tribunalul Bucureşti la plata a aproximativ 60.000 de lei către investitorii Fondului Naţional de Acumulare (FNA).

Sorin Ovidiu Vântu, achitat

Numele lui Nicolae Popa a fost vehiculat şi în legătură cu dosarul în care Sorin Ovidiu Vântu este acuzat în legătură cu înfiinţarea Băncii Internaţionale de Dezvoltare (BID). Tribunalul Bucureşti (TB) a apreciat, în 13 ianuarie, în motivarea sentinţei de achitare a lui Sorin Ovidu Vântu că Nicolae Popa a fost un "mandatar ocult" al omului de afaceri. "Din declaraţiile unor martori audiaţi se desprinde presupunerea că Nicolae Popa a acţionat ca un mandatar ocult al inculpatului (SOV- n.r.)", se arată în motivarea sentinţei din 18 noiembrie 2008, prin care Tribunalul Bucureşti a decis achitarea lui Sorin Ovidiu Vântu pentru fals în declaraţii şi uz de fals în dosarul privind constituirea Băncii Internaţionale de Dezvoltare (BID).

Potrivit anchetatorilor din dosarul BID, Vântu ar fi declarat că va contribui cu banii lui la capitalul acestei bănci, dar ar fi folosit sume pe care i le-ar fi pus la dispoziţie Nicolae Popa.
Ioana Maria Vlas - fostul administrator al SOV Invest şi martor în dosar - declarase că nu ştie nimic despre modul de constituire a BID, dar susţinuse că Vântu nu a avut carnet de investitor la această bancă. Totodată, Vlas declarase că banii pentru constituirea BID au fost ai investitorilor FNI. Ea îl acuzase pe Sorin Ovidiu Vântu că a trimis ilegal cererile de răscumpărare a banilor depuşi la FNI pe carnetele lui Nicolae Popa, fostul director general al grupului de firme Gelsor, în condiţiile în care omul de afaceri nu era titular al acestor acte.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite