Pompier mort la datorie, la incendiul de la Dragonul Roşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vreme ce pompierii se sacrificau în incendiul izbucnit la complexul Dragonul Roşu, comercianţii au început să vândă marfa sutelor de gură-cască adunaţi. Mai bine de opt ceasuri militarii s-au luptat cu flăcările care au cuprins azi-dimineaţă două clădiri ale Complexului Comercial Dragonul Roşu. Un pompier, în vârstă de 24 de ani, şi-a pierdut viaţa, fiind strivit de un tavan ce s-a prăbuşit peste el.

În urma intervenţiei, alţi şapte pompieri au ajuns la Spitalul de Urgenţă Floreasca intoxicaţi cu fum sau arşi. Doi dintre ei au rămas internaţi la Terapie Intensivă. „Un pompieri are arsuri pe 50% din suprafaţa corpului, însă amândoi sunt conştienţi, în afara oricărui pericol“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Floreasca, dr. Bogdan Opriţa.

VIDEO Incendiu de proporţii la Complexul Comercial "Dragonul Roşu" din Bucureşti



FOTO: Pompierii au luptat cu flăcările mai bine de opt ore

Originar din judeţul Olt, sergentul major în vârstă de 24 de ani, de la Brigada de Pompieri a V-a Dămăroiaia,  care a fost ucis azi-dimineaţă sub pereţii prăbuşiţi ai clădirii se afla împreună cu alţi trei colegi, într-o zonă foarte periculoasă. „Am văzut cum a murit! Noi trei ne-am întors să ne schimbăm buteliile de oxigen, iar el, pentru că mai avea oxigen a zis că intră. Pe urmă am văzut cum s-a prăbuşit tavanul. Nu ne-am mai băgat pentru că era foarte riscant“, a mărturisit, pentru „Adevărul de Seară”, unul dintre pompierii care au participat la intervenţie.

Risc de explozie

O suprafaţă de 16.000 de metri pătraţi din complexul Dragonul Roşu s-a transformat în scrum în doar câteva ore, păgubind sute de negustori, care aveau o afacere acolo.  „Incendiul a izbucnit în jurul orei 4.00, iar noi am fost anunţaţi la ora 4.20 de un client care venise mai devreme. Am intervenit la izolarea flăcărilor  şi a generatoarelor care se află în spatele clădirii, care reprezintă un risc permanent de explozie“, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, Anca Onofrei . Pompierii au intervenit iniţial cu cinci autospeciale, cu apă şi spumă, o autoscară, un echipaj SMURD şi unul de descarcerare. În câteva ore, numărul echipelor de intervenţie a trecut de 20.  Potrivit reprezentanţilor ISU Bucureşti flăcările au cuprins de la început atât parterul cât şi etajul celor două clădiri, mistuind toată marfa care se afla în interior.

Promoţie specială de incendiu


În scurt timp de la extinderea incendiului, în jurul complexului s-au adunat sute de oameni, curioşi sau proprietari ai standurilor care erau în stare să se arunce în flăcări pentru a salva o parte din marfă. 



FOTO: Comercianţii din clădirile vecine şi-au cărat disperaţi marfa

Disperaţi, unii comercianţi, din clădirile învecinate, şi-au scos marfa afară, ca nu cumva să se extindă flăcările. Chiar dacă peste 1.000 de magazine ale vecinilor s-au făcut scrum în dimineaţa asta, negustorii neatinşi de foc, au refuzat să piardă o zi de muncă şi, cu preţul unor reduceri considerabile, au început să vândă marfa pe sub garduri, sutelor de gură-cască adunaţi. Un prosop chinezesc putea fi luat cu doar 8 lei, iar un tricou cu 20 de lei.

Reglare de conturi

Paguba proprietarului complexului depăşeşte 10 milioane de euro. Comercianţii care aveau standuri acolo bănuiesc, însă, că este vorba despre o rglare de conturi. „Focul a pornit din faţa de la Dragonul 5 şi din spate de la Dragonul 6, în acelaşi timp. Nu are ce să fie altceva decât o răfuială“, a spus revoltat unul dintre cei care aveau standuri acolo.

Reprezentantul firmei Niro, care deţine complexul comercial, Ion Badea, spune că pagubele vor fi acoperite de asigurare. „Încă nu ştim ce pagube au comercianţii, nu a fost evaluată marfa. Nu ne putem exprima până când nu va fi gata ancheta“, a declarat Badea. De asemenea, acesta a precizat că totţi proprietarii standurilor care şi-au plătit chiria în avans vor fi despăgubiţi. Comercianţii plătesc o chirie de aproximativ 1.700 de euro, pentru un stand în Dragonul Roşu. (A colaborat Ioana Vochin)


image
image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite