Bucureşti: Poliţistul Bălan şi-a luat în gazdă Poliţia cu 3.000 de euro pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iosif Bălan, directorul general adjunct al Poliţiei Comunitare din Sectorul 1, şi-a închiriat locuinţa instituţiei pe care o conduce. Iosif Bălan a semnat în februarie un contract de locaţiune cu Poliţia Comunitară Sector 1, unde este al doilea la comandă, în urma căruia a încasat 12.000 de euro din bani publici.

La începutul anului, Poliţia Comunitară Sector 1 căuta un imobil potrivit pentru birourile secţiei ce avea să aibă în grijă zona Piaţa Romană. L-a găsit iute, fără bătăi de cap.
La 16 februarie, Direcţia Generală de Poliţie Comunitară Sector 1 încheie un contract de locaţiune pentru luarea în folosinţă a unui imobil din strada Sevastopol, la numărul 3A, în suprafaţă de 210 metri pătraţi. Proprietarul imobilului cu pricina - şi beneficiarul chiriei lunare plătite din bugetul Poliţiei Comunitare Sector 1 - este chiar directorul general adjunct al instituţiei, Iosif Bălan.

Din partea Poliţiei Comunitare Sector 1, semnează în calitate de reprezentant legal Andrei Mihail, directorul general şi şeful direct al lui Bălan.
„Adevărul” a intrat în posesia unei copii a contractului, pe care sunt perfect lizibile parafele Serviciului Registratură al Consiliului Local Sector 1, Administraţiei Finanţelor Publice Sector 1 şi, fireşte, Poliţiei Comunitare Sector 1.



Chirie de 3.000 de euro


În baza unui proces verbal de predare-primire, imobilul soţilor Bălan – Iosif şi Elena – compus din două camere, bucătărie, baie, cămară, vestibul, balcon şi garaj intră, la 1 martie, în folosinţa Poliţiei Comunitare. Care-şi mută imediat catrafusele şi înfiinţează acolo Secţia Piaţa Romană.
Contractul de locaţiune a fost încheiat iniţial până la 31 decembrie 2009, urmând să se prelungească automat la fiecare început de an. Chiria aferentă, 3.000 de euro, a fost livrată lunar pe cardul de salariu al directorului general adjunct Iosif Bălan.

După patru luni, timp în care Bălan a încasat 12.000 de euro din chirie, câţiva consilieri locali ai Primăriei Sectorului 1 au aflat de contract. La presiunile lor, înţelegerea a fost reziliată şi Secţia Piaţa Romană a Poliţiei Comunitare este obligată să părăsească imobilul din strada Sevastopol. Abuzul, însă, a fost ţinut sub tăcere.

„Da, aşa am făcut, care-i problema?”

Contactat de  „Adevărul”, directorul general adjunct al Poliţiei Comunitare Sector 1, Iosif Bălan, a recunoscut că şi-a închiriat locuinţa instituţiei pe care o conduce. “Da, aşa am făcut, care-i problema? Totul este legal, nu există niciun conflict de interese. Am şase jurişti în subordine, la Biroul Legislaţie, care au analizat contractul şi mi-au spus acelaşi lucru. În plus, contractul a fost reziliat de câteva luni. Scrieţi ce vreţi, că oricum o să vă dau în judecată!”, ne-a spus Iosif Bălan.



Şeful lui direct şi celălalt semnatar al contractului de locaţiune, directorul general Andrei Mihail, a refuzat să comenteze, în ciuda insistenţelor noastre. Iar din partea Primăriei Sectorului 1 – cea care păstoreşte activitatea Poliţiei Comunitare din sector – am primit telefonic, prin purtătorul de cuvânt Alexandru Ichim, un răspuns halucinant: “Contractul pe care-l aveţi este un fals”. Şi atât. Niciun argument logic, nicio dovadă, deşi “Adevărul” a cerut expres acest lucru şi a oferit toate datele documentului în cauză.

Conflictul de interese


Potrivit Legii 161/2003, articolul 70, prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana care exercită o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială. Aceeaşi lege spune că funcţionarul public este în conflict de interese dacă „interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice”.

Dotări excesive

Poliţia Comunitară Sector 1 are 12 secţii pe raza administrativă, fiind cea mai „dotată” astfel de direcţie a unei primării din Bucureşti. Majoritatea sediilor sunt vile, unele cu etaj, în condiţiile în care, potrivit fostului şef al Poliţiei Comunitare Sector 1, Marius Tudorică, munca agenţilor este preponderent pe teren. Sectorul 6, zona cu cea mai mare densitate a populaţiei, are doar cinci secţii de Poliţie Com

No title
No title

unitară.











image
image
image
No title
București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite