Politician italian: După România, Belgradul mi se părea New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicianul a susţinut democratizarea statului nostru pe toată perioada comunistă prin două discursuri la Europa Liberă, în care condamna sistemul totalitar.

Italianul în vârstă de 63 de ani a urmat în anii ’70 cursurile Facultăţii de Litere de la Universitatea din Padova, unde l-a avut ca profesor pe celebrul om de cultură şi filolog român, Alexandru Niculescu.

Acesta i-a insuflat pasiunea pentru limba şi cultura românească.

În ’67 a luat lecţii particulare de la intelectualul din România, iar după un an a venit la Sinaia pentru a urma cursurile unei Şcoli de Vară.

România a fost prima ţară comunistă pe care a vizitat-o.

„Am rămas impresionat de frumuseţea oraşelor, dar şi dezamăgit de închistarea societăţii. După patru luni de România, când am ajuns în Belgrad, mă simţeam ca în New York“, spune politicianul care a revenit în ţara noastră pentru a-şi finaliza o lucrare despre cinematografia românească.

În 1975, de Crăciun, a fost în România şi atunci a luat hotărârea să nu mai revină aici decât în momentul în care va dispărea comunismul.

„Mi-am jurat că nu mă mai întorc decât atunci când o să moară Ceauşescu“, îşi aminteşte politicianul.

Şi s-a ţinut de cuvânt.

S-a reîntors în ţara noastră abia în 1990.

În tot acest timp a ţinut legătura cu oamenii de cultură români aflaţi în exil, printre care Adrian Niculescu, actual profesor de istorie la Universitatea SNSPA din Bucureşti.

A avut şi două intervenţii la Radio Europa Liberă, în care a susţinut democratizarea României şi a criticat sistemul totalitar de la noi.

„Am primit atunci multe scrisori de la intelectualii din Bucureşti care mi-au apreciat demersul. M-au tratat ca pe un prieten “, susţine el.

Berlusconi, varianta un pic mai civilizată al lui Becali

După revoluţie, a găsit pe plaiurile mioritice un haos total.

„Inflaţia era incredibil de mare şi tot sistemul trebuia regândit. Le-am spus oamenilor de aici că trebuie să muncească de două ori mai mult pentru a face din România o ţară modernă“, povesteşte Tramarin.

Acum vede lucrurile total altfel: „Este un progres vizibil. Nu mai vezi oameni beţi dormind pe stradă, cum se întâmpla în fiecare weekend, la începutul anilor ’90“. „E nevoie de mai mult optimism. Şi noi avem oameni politici precum Becali. Berlusconi este varianta sa un pic mai civilizată“, glumeşte Tramarin.

Cei mai mulţi morţi pe şantierele din Italia sunt români

Ceea ce apreciază italianul cel mai mult la poporul nostru este hărnicia. „98% dintre români sunt oameni cumsecade. Din păcate, din cauza acelora, foarte puţini, care fac lucruri rele în străinătate, este afectată imaginea ţării voastre. Mulţi italieni nu ştiu că cei mai mulţi care mor din cauza accidentelor de muncă pe şantierele din Peninsulă sunt de origine română. Sunt foarte mult influenţaţi de media şi nu-i văd şi pe străinii care muncesc“, spune politicianul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite