Bucureşti: Politehnica vinde căldură şi curent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea Politehnica Bucureşti a inaugurat, astăzi, centrala cu cogenerare care furnizează atât căldură, cât şi curent, cu mult mai mult decât necesarul propriu.

Centrala CET Laborator a fost inaugurată, astăzi, sub privirile ale întregii conduceri a universităţii Politehnica Bucureşti. Centrala este atât de mare, încât generează căldură pentru toate corpurile de clădire din cadrul Universităţii, inclusiv pentru căminele studenţeşti.

Pe timpul verii, energia termică produsă va fi vândută societăţii RADET, susţin reprezentanţii instituţiei de învăţământ.

Această centrală este atât o sursă de energie, dar şi un laborator pentru studenţii de la Facultatea de Inginerie care doresc să facă practică. Ea a fost construită în parteneriat cu General Electric Energy, iar proiectul a demarat în 2006.

„Aceasta este importantă nu numai pentru că aduce o soluţie tehnică, centrala cu cogenerare, dar şi pentru că reprezintă un laborator pentru studenţi”, a spus Ecaterina Adronescu, rectorul Universităţii Politehnice Bucureşti.

De asemenea, ea a adăugat că proiectul se află în vizorul lor de mult timp, dar că de multe ori lipsa fondurilor a încetinit progresul. “Când ne-a încolţit ideea şi ne-am uitat în portofel, ne-am dat seama că este o mare diferenţă între ceea ce vrem să facem şi banii de care dispunem”, a explicat ea.

Fonduri de la firma condusă de un fost student

În lipsa fondurilor proprii, centrala a fost construită în parteneriat cu compania GE Energy, ce produce energie electrică şi termică. Construcţia centralei a vizat, de asemenea, şi pregătirea studenţilor de la Facultatea de Inginerie.

„Motoarele nu sunt acoperite, astfel încât ei pot să observe tot ce conţine această centrală”, a explicat prorectorul Adrian Badea. De asemenea, General Electric Energy a acordat, astăzi, Universităţii şi trei licenţe ale celei mai noi versiuni a programului GateCycle, de modelare a bilanţului de căldură.

 „Este cea mai mare mândrie pe care pot s-o am în calitate de fost student al Universităţii, faptul că pot să investesc în viitorul copiilor”, a spus directorul executiv de la GE Energy, Carmen Neagu.

Imensa centrală este alcătuită din două motoare termice Jenbacher de 800 de kW fiecare, trei cazane Hoval cu 6800 de kW, un punct de pompare şi un ansamblu de pregătire a apei de adaos.

Energia pe care o produce este mai mult decât suficientă pentru studenţii din Politehnică, de aceea reprezentanţii facultăţii o vor vinde la RADET.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite