Piatra cubică, la pixul ministrului Culturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei mai are nevoie de o singură semnătură pentru a scoate piatra cubică de pe Bulevardul Aviatorilor.Artera din centrul Capitalei este pe lista patrimoniului naţional datorită acestei pietre cubice, însă Ministerul Culturii este gata să dea undă verde asfaltării în zona Aviatorilor.

Piaţa Charles de Gaulle şi bulevardele Aviatorilor şi Prezan sunt unele dintre cele mai „blestemate” zone din Bucureşti pentru şoferi. Gropile care apar constant sub piatra cubică distrug maşini şi scot peri albi conducătorilor auto.

Administraţia Străzilor nu a putut rezolva complet problema niciodată, pentru că refacerea acestor artere nu era gestionată de specialişti. Responsabilii din municipalitate închideau însă gurile rele, care cereau să se asfalteze, cu o singură justificare: piatra cubică din zona Aviatorilor este patrimoniu şi nu se poate scoate!

Oprescu face lobby
Acum, edilii s-au răzgândit şi au făcut toate demersurile pentru a îndepătra impedimentul numit patrimoniu. „Asfaltăm tot. Este cea mai bună soluţie. O să lăsăm anumite porţiuni cu piatră cubică în faţa monumentelor istorice, pentru că zona este protejată şi face parte din patrimoniul naţional“, a spus, ieri, Alina Roman, directoarea Administraţiei Străzilor din Bucureşti.

Autorităţile locale au trimis deja o adresă către Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional prin care cer scoaterea pietre cubice şi turnarea asfaltului, iar, în urmă cu o săptămână, edilul-şef Sorin Oprescu s-a întâlnit cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor, pentru a discuta pe aceeaşi temă.
Propunerea va fi dezbătută în cadrul unei şedinţe a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice de la sfârşitul acestei luni, după ce Primăria va depune întreaga documentaţie pentru proiect.

Deşi nu a vrut să se pronunţe în mod direct, ministrul Culturii înclină să dea un răspuns pozitiv acestui proiect. „Nu vrem să blocăm refacerea zonei mai ales că din câte am înţeles de la Sorin Oprescu, ar costa enorm de mult rearanjarea pietrei cubicei. Nu vreau totuşi să mă pronunţ pentru a nu-i influenţa pe membrii comisiei în luarea unei decizii corecte“, a declarat pentru „Adevărul“, Kelemen Hunor, ministrul Culturii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite