Peştii otrăviţi din Ştefăneşti au ajuns în pieţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crapii româneşti şi chinezeşti care plutesc pe bălţile din Ilfov, în care s-au deversat deşeuri, sunt comercializaţi în pieţele din Bucureşti şi Ilfov. Cei mai „descurcăreţi“ ilfoveni au dat adunat peşte cu sacul din bălţile poluate din Ştefăneşti şi l-au vândut la superofertă.

Peştii au fost împrăştiaţi prin Piaţa Agroalimentară Gheaţă Voluntari, Piaţa Reşiţa, dar şi alte pieţe mai mici din comunele ilfovene. Cea mai mare cantitate de peşte toxic a fost „distribuită“ de vânzători ambulanţi. Ei şi-au vândut marfa pe străzile din comunele Dascălu, Afumaţi, Ştefăneşti, Voluntari şi Petrechioaia. Aceştia au „colectat“ doar peştii care se zbăteau aproape de malul apei şi încă respirau.

„Îi aleg pe ăia cu branhiile roşii“
Gheorge Pavel, administratorul uneia dintre bălţile din Ştefăneşti în care au murit peşti în ultimele zile, atrage atenţia asupra faptului că o parte dintre peştii intoxicaţi au fost furaţi de pe baltă de diferite persoane care i-au comercializat în Capitală şi în Ilfov.

„Am văzut oameni cu saci plini de peşte fugind de pe balta Ştefăneşti, pe care o administrez. Iau doar peştii care mai respiră şi au încă branhiile roşii şi îi vând în pieţe. Eu singur nu am cum să îi prind pe toţi“, spune Gheorghe Pavel.

Au murit şi broaştele
El acuză firmele de salubrizare stradală şi vidanjare pentru dezastrul ecologic din Ilfov şi arată cu degetul, mai ales, către firma SC Urban SA care oferă servicii de vidanjare în Otopeni. „Tot ce scot din fosele septice din Otopeni aruncă la noi în apă. I-am urmărit timp de patru zile, am şi martori, i-am şi filmat. Deversează în medie 30 de cisterne pe zi, dar au avut zile când au golit şi 50 de maşini. Normal că au murit peştii din apă, au murit până şi broaştele“, explică Pavel.

Directorul firmei Urban, Dan Ceauşescu, spune că totul este doar o diversiune prin care administratorul bălţii vrea să scoată nişte bani. „Administratorul bălţii ne acuză pe noi că am fi deversat ape uzate în canal pentru că nu îi mai merg afacerile piscicole şi vrea să scoată bani de la noi“, spune directorul firmei care oferă servicii de salubrizare şi vidanjare în sectorul 6 şi în Ilfov din anul 2003.

Apele murdare au omorât peştii
În urma analizelor făcute de Administraţia Naţională „Apele Române“ s-a constatat că apele au ajuns la nivelul maxim de poluare. Inspectorii „Apelor Române“ au amendat ieri firma SC Urban SA cu suma de 75.000 de lei pentru improvizarea unei instalaţii prin care evacuau ape uzate, fără acte de reglementare, în canalele de desecare deţinute de ANIF. Au mai primit amenzi şi primarul comunei Ştefăneşti (1000 de lei), firma SC Agora Marketing consulting SRL (35.000) şi ANIF-sucursala Olt Argeş (35.000).



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite