Pericol public la 74 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bătrână bolnavă de Alzheimer şi izolată la domiciliu a devenit un ceas cu bombă pentru blocul în care locuieşte. Sorina Leahu (74 de ani) are de doi ani o interdicţie judecătorească, potrivit căreia nu poate părăsi locuinţa fără un însoţitor. Specialiştii în protecţie socială spun că locul femeii este doar în spital.

Ziarul „Adevărul de Seară” a fost sesizat în urmă cu două săptămâni de locatarii unui bloc de pe Calea Colentina nr. 2 pentru un caz de sechestru la domiciliu. Disperaţi, oamenii vorbeau despre o femeie în etate, Sorina Leahu, bolnavă, despre care ei nu mai ştiau nimic de foarte mult timp pentru că este încuiată în casă, pe dinafară.
 
Am reuşit să intrăm în casa femeii cu ajutorul poliţiei. Apariţia femeii a fost şocantă pentru toată lumea: răvăşită, cu exces de pilozitate şi îmbrăcată cu un halat ponosit şi o pereche de ochelari cu o lentilă lipsă, „doamna doctor”, cum îi spun vecinii, a asigurat pe toată lumea că se simte foarte bine.

Protecţia Socială, responsabilă de caz
Sorina Leahu nu a mai ieşit afară din casă de aproape un an de zile, iar casa ei arată ca în filmele de groază: lumina stă stinsă, de la gemuri lipsesc perdelele iar pe pereţii tapetaţi şi ticsiţi cu tablouri s-a depus un strat gros de mizerie.

În timp ce reprezentanţii Primăriei Sectorului 2 au refuzat, prin vocea purtătorului de cuvânt Anatol Albu, să verifice cazul doamnei Leahu, specialiştii de la Primăria Sectorului 3 au explicat de ce locul fostei doctoriţe este doar la spital.

„Având în vedere interdicţia judecătorească, este clar că starea femeii este foarte gravă şi că Protecţia Socială de pe raza sectorului unde are domiciului trebuie să se ocupe de ea, adică să o interneze sau să ofere asistenţă permanentă”, a spus Florin Vasile, directorului Direcţiei de Protecţie Socială Sector 3.
 
El a adăugat că tutorele are calitatea de a-l reprezenta pe bolnavul fără discernământ în acte şi să sesizeze autoritatea locală.

Tutorele împuternicit, bănuit vânător de avere

Vecinii spun însă că dezinteresul tutorelui împuternicit este justificată. „Delia Horvath a fost împuternicită de către sora doamnei doctor, care este în America, să se îngrijească de Leahu, dar ea are interese ascunse, urmăreşte să-i ia apartamentul. Ar trebui să vedeţi cum îi aduce mâncare pe o bucată de polistiren”, a declarat una dintre vecine.
 
Tot ei spun că Horvath încasează lunar aproape 3.000 de lei în numele bătrânei, bani ce cumulează pensia şi ajutorul social de îngrijitor. „Mi-a fost profesoară de anatomie, am grijă de ea, am scos-o afară anul trecut, cum am avut şi eu timp”, a declarat Delia Horvath (40 de ani).

Pe uşa apartamentului 149, unde oamenii spuneau că este sechestrată bătrâna, stă şi acum lipită o foaie cu detalii de contact: „Pentru orice problemă, în legătură cu doamna doctor Leahu Sorina, vă rog să vă adresaţi la etajul 7, apartament 155”.  

Medic excepţional, acum pericol

Leahu Sorina, bătrâna bolnavă de Alzheimer, a fost un medic de execepţie care a profesat ca anatomopatolog la două dintre spitalele de elită ale Capitalei, Fundeni şi Spitalul de Urgenţă Pantelimon.

Vecinii spun că, deşi acum suferă de cea mai gravă formă de demenţă, femeia locuieşte singură într-un apartament cu trei camere, care este racordat la toate utilităţile.
Asta nu ar fi rău dacă bătrâna bolnavă ar fi asistată de cineva 24 de ore din 24, cum spune legea. Dar, pentru că locuieşte singură de opt ani de zile, de când a rămas văduvă, riscul producerii unei nenorociri îi terorizează pe vecini.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite