Pe urmele Revoluţiei din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele din Capitală au început la data de 21 decembrie, după adunarea popular convocată de Ceauşescu. Primele focuri au fost trase asupra manifestanţilor de la Sala Dalles, în seara de 21 decembrie iar luptele au continuat până când Ceauşeştii au fost executaţi, în ziua de Crăciun. În Bucureşti au fost înregistrate peste jumătate din victime, 564 de morţi şi 1761 de răniţi.

Zvonul protestelor de la Timişoara s-a extins cu repeziciune ajungând şi în Capitală iar bucureşteniiau început să simtă suflul revoluţionar. Ceauşescu a găsit ţara în haos, când s-a întors din Iran la data de 20 decembrie, şi a convocat pentru 21 decembrie o adunare populară. Discursul “conducătorului iubit”, care a început la ora 12.00, nu mai avea impactul de altădată, fiind ignorant de mulţime. Sunetul unor petarde a transformat adunarea într-o manifestaţie împotriva regimului, iar participanţii au strigat sloganuri anticomuniste: „Jos dictatorul!”, „Moarte criminalului!”.



În jurul orei 18.00 s-au tras primele focuri împotriva manifestanţilor de la Sala Dalles, unde au fost ucise 13 persoane. Împuşcăturile au durat toată noaptea, se trăgea de pe clădiri, de pe străzi laterale şi din tancuri. Supravieţuitorii s-au retras în jurul orei 3.00 dimineaţa iar maşinile salubrităţii au venit în urma lor şi a spălat sângele.

A doua zi, în data de 22 decembrie, în jurul orei 9.30 se adunaseră peste 100.000 de mii de bucureşteni în Piaţa Universităţii, de data aceasta fără să-i convoace nimeni. Ceauşescu a încercat să se adreseze mulţumii de la balconul clădirii Comitetului Central, dar fără efect.

Fuga Ceauşeştilor i-a dezlănţuit pe revoluţionari

Elena şi Nicolae Ceauşescu au fugit în aceeaşi zi, în jurul orei 12.00 cu un elicopter de pe acoperişul sediului CC. După fuga lui Ceauşescu în Capitală se instalează haosul. Mulţimile descătuşate invadează Comitetul Central iar birourile oficialilor comunişti sunt vandalizate. Odată cu lăsarea serii începe să se tragă din toate părţile şi era vehiculat zvonul conform căruia teroriştii vor să preia puterea. Ion Iliescu a făcut apel la populaţie să iasă din nou pe străzi şi să apere libertatea greu obţinută. Luptele cu duşmanul invizibil au continuat 3 zile. După execuţia Ceauşeştilor intensitatea luptelor a scăzut brusc, înregistrându-se focuri sporadic până în 27 decembrie.

La Revoluţia din decembrie 1989 au murit 1104 de eprsoane şi peste 3321 au fost rănite în toate oraşele ţării. Mai multe de jumătate dintre victime s-au înregistrat în Capitală, 564 de morţi şi 1761 de răniţi.

564 de morţi şi 1761 de răniţi în Capitală
Locurile în care au fost ucişi revoluţionarii din Capitală

Sala Dalles

Piaţa Romană

Hotelul Intercontinental

Piaţa Universităţii şi în zonele învecinate

Gara de Nord

Piaţa Palatului

Palatul Republicii

Televiziune

Radio

Sediile companiei de telefoane

Casa Scânteii

Aeroportul Otopeni

Aeroportul Băneasa

image
Infografie Revoluţie 1989

Spitalul Colţea

Ministerul Apărării

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite