Bucureşti: Pe „Wall Street”-ul din Obor se fură ca-n Texas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii caselor de schimb de pe Calea Moşilor continuă, liniştiţi, vânâtoarea de „fraieri”. Pentru că tot mai mulţi oameni sunt păcăliţi de exchange-uri, un nou ordin al Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului (APC), care prevede reguli mult mai severe, a intrat în vigoare de ieri. Doar pe foaie, căci pe Calea Moşilor, cea mai circulată arteră a Capitalei, cunscută ca şi zona cea mai abundentă în  exchange-uri, le

Regulile estetice impuse de APC, ca pe panourile de informare exterioare a cursului valutar cifrele să fie monocolore, fără degradeuri şi fără însemnări grafice, sunt ultima preocupare a operatorilor economici dn zona Obor care au exchange-uri. Foarte multe dintre ei nu doar că nu respectă standardul impus, şi amplasează un afişier de formă, fără nicio rată de schimb, cele mai multe ditntre ele nu au în faţa casei niciun panou informativ, nici măcar gol. Casierele nu vor să dea din gură, ci doar din umeri: „Lăsaţi-mă, nu ştiu despre ce ordin vorbiţi, cine vrea să intre aici, bine, cine nu, nu. Eu nu forţez pe nimeni să schimbe la mine”, răspică o responsabilă de după tejgheaua unei case de schimb de pe la jumătatea bulevardului.

La 1000 de euro schimbaţi, ţeapa e de 25 de euro

O altă prevedere impusă de APC spune că afişajul interior din casele de schimb trebuie să conţină, evident, aceleaşi valori ca şi cel dinafară, caractere mari, litere şi cifre îngroşate. La „SC Best Exchange 2006”, panou exterior nu există iar în interior, pe un perete murdar stă lipită doar o foaie pe care sunt afişate, dedesubt, cursul valutei cu nişte caractere de-o şchioapă doar pentru cei care vin cu sume mai mari de 20.000 de euro. Altfel spus, dacă un consumator va schimba aici 1.000 de euro, unde vede cursul unui euro că este de 4,140, îşi va lua o ţeapă de proporţii, pentru că valoarea la care i se vor schimba banii va fi sub pragul de 4 lei. Adică va pierde peste 25 de euro.

Maşini de spălat bani, fără frână

Pentru că, tot din noile prevederi, APC spune că cei care simt înşelaţi în felul acesta, îşi vor putea recupera banii prezentându-se în decurs de 24 de ore de la data tranzacţiei la casa de schimb care i-a escrocat, împreună cu toate formularele semnate, am întrebat responsabilii de tranzacţii dacă vor aplica regulamentul. „Cum să le dau valuta înapoi? Mie mi se poate schimba cursul din clipă în clipă, e normal să nu mai coincidă valorile când se trezeşte vreunul că a fost <<păcălit>>”, mărturiseşte cu nonşalanţă casiera de la Carpatica Exchange.


Pentru astfel de reclamaţii puteţi suna la 0800.080.999 - telefonul consumatorului

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite