Bucureşti: Părinţii vor primi notele şi absenţele elevilor prin SMS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul va fi introdus peste o lună în liceele din sectorul 4 al Capitalei. Acest sistem, implementat deja în şcolile din municipiul italian din Napoli, nu este pe placul elevilor, care spun că se vor simţi „vânaţi” şi stresaţi.

Înfrăţirea dintre Primăria din Napoli şi Primăria Sectorului 4 aduce beneficii sistemului şcolar din Capitală. Delegaţia românească a primit de curând în dar un soft care va îmbunătăţi comunicarea dintre şcoală şi părinţii elevilor, prin SMS-uri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Sectorului 4, Cristina Pop, softul a fost oferit gratuit instituţiei şi este uşor de folosit. Astfel, părinţii vor fi înscrişi de diriginţi într-o bază de date - “S.O.S Părinţi”. Notele şi absenţele vor fi colectate şi trimise în mod automat către datele lor de contact.

„În maximum o lună va fi funcţional în licee. În momentul de faţă avem tratative cu mai multe reţele de telefonie mobilă pentru gratuitatea SMS-urilor”, a explicat reprezentantul Primăriei.

Softul, apreciat de părinţii elevilor bucureşteni

Sistemul este pe placul majorităţii părinţilor. “Am un job solicitant şi această măsură de a fi anunţată prin SMS cu privire la ce face copilul meu este nemaipomenită!”, a spus Iuliana Ene, mama unui elev din clasa a X-a, la un liceu din sectorul 4.

Vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din România, Adrian Topor, a declarat, pentru „Adevărul de Seară”, că metoda de informare prin SMS este o alternativă, dar nu poate înlocui în totalitate contactul familiei cu şcoala.

„Este foarte util pentru copiii cu părinţi în străinătate şi pentru cei foarte ocupaţi. Dar nu este suficient. Nu înseamnă că nu mai sunt necesare întâlnirile lunare sau semestriale cu profesorii”, a explicat el.

Mai reticenţi sunt părinţii elevilor din Napoli, care sunt familiarizaţi deja cu softul. „Notele trimise prin SMS devin foarte impersonale şi nu pot şti care a fost motivul real al unei note mici sau mari”, a declarat Maria Murariu, în vârstă de 38 de ani, al cărei copil este în clasa a IV-a la o şcoală din Napoli.

„M-aş simţi ca la închisoare!”

Dacă majoritatea profesorilor şi părinţilor bucureşteni consideră util sistemul, nu de aceeaşi părere sunt elevii.

„Nu mi se pare o soluţie normală. Cred că aş fi foarte stresat dacă părinţii ar şti pas cu pas ce fac eu. M-aş simţi ca la închisoare!”, a spus Alexandru, elev la Grupul Şcolar Industrial Dacia. Un alt elev din clasa a XI-a consideră, de asemenea, că informarea zilnică a părinţilor prin SMS ar fi un stres în plus printre elevi. “Nu mi se pare în regulă. Nu sunt genul de elev care să chiulească şi rar mi s-a întâmplat să le ascund părinţilor o notă. Dar cred că va fi un stres în plus pentru noi elevii, pe lângă materia vastă pe care trebuie să o învăţăm”, a spus elevul.

Model italian
În Italia, sistemul de transmitere a notelor şi a absenţelor prin intermediul SMS-urilor este practicat în câteva şcoli din Napoli, în mod experimental. La Napoli cele două şcoli, unde am găsit sistemul SMS, au implementat soluţia tehnologică pe baza fondurilor Uniunii Europene, fără contribuţia directă a statului.

În maximum o lună va fi funcţional în licee. În momentul de faţă avem tratative cu mai multe reţele de telefonie mobilă pentru gratuitatea SMS-urilor“, Cristina Pop, Primăria Sectorului 4

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite