Bucureşti: Paraşutismul, pasiune de 1.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aeroclubul „Aurel Vlaicu“ de  lângă oraşul Clinceni, din judeţul Ilfov, organizează sărituri cu paraşuta de la 3.000 de metri înălţime, în fiecare weekend. Există o comunitate de pasionaţi ai acestui sport extrem în România care se întâlnesc săptămânal în diferite locaţii din ţară.

Peste 20 de bărbaţi şi femei, de toate vârstele, îmbrăcaţi în costume colorate dintr-un material lucios, îşi pliază paraşutele şi le bagă în rucsacuri. Se pregătesc de următoarea săritură. (GALERIE FOTO)

Toţi sunt foarte veseli, gălăgioşi şi entuziasmaţi că se vor arunca din nou în gol de la 3.000 de metri. Zece dintre ei se urcă într-un avion mic de tip AN2. Aeronava se ridică. Peste un sfert de oră sunt la înălţimea ideală. Sunt gata de lansare. Deşi sunt deja obişnuiţi cu senzaţia, adrenalina este la maxim. Unul după altul, în urale de entuziasm, se lansează. Cinsprezece secunde de cădere liberă. Ajung la 1.500 de metri şi dau drumul paraşutelor. Peste câteva minute „aterizează“ toţi şi se îndreaptă către un foişor din cadrul aeroclubului pentru a se pregăti de următoarea săritură.

„Este o senzaţie unică. Odată ce te apuci de aşa ceva, nu poţi să te mai laşi. Crează dependenţă“, spune Bogdan Boeru, în vârstă de 27 de ani din Bucureşti. El lucrează în consultanţă financiară şi are brevet din anul 2002. „Există deja o comunitate de paraşutişti în România. Ne adunăm în fiecare weekend în diferite locuri din ţară sau din străinătate“, adaugă tânărul. În total, are peste 850 de sărituri la activ.

200 de euro săritura pentru începători
Paraşutismul este un sport elisit. O paraşută nouă costă aproximativ 6.000 de euro, dar poate fi achiziţionată, la mâna a doua, cu 600 de euro. Pasionaţii trebuie să scoată din buzunar 23 de euro pentru fiecare săritură, dacă au propriul echipament, sau 35 de euro dacă închiriază paraşuta de la aeroclub.

Cei care nu au brevet de paraşutist pot sări doar ataşaţi la un instructor, „în tandem“, cum spun paraşutiştii şi trebuie să scoată din buzunar 200 de euro pentru fiecare săritură.
„Sunt foarte mulţi care încearcă, atât bărbaţi cât şi femei, din diferite motive. Unii vor ceva nou şi se apucă de paraşutism, alţii sar de ziua lor, cadou de la prieteni. Este o senzaţie incomparabilă“, spune Grigore Dan, comandant detaşament Aeroclubul Român. El a sărit, până în momentul de faţă, peste 2.000 de sărituri.

Cursuri gratuite tinerii de până în 23 de ani

Brevetul poate fi luat în urma unor cursuri teoretice şi practice care sunt susţinute la aeroclub. Există două tipuri de cursuri, pentru cei cu vârsta cuprinsă între 16 şi 23 de ani, care beneficiază gratuit de ele, şi pentru cei care depăşesc această vârstă, care le pot parcurge pe baza unui contract.
Pasionaţii de paraşutism din prima categorie, se pot înscrie în luna ianuarie a fiecărui an. Cursurile durează aproximativ zece luni.

Cei din cea de-a doua categorie trebuie să scoată din buzunar 30 de euro pentru cursul teoretic, 18 euro pentru fiecare salt şi câte 3 euro pentru plierea paraşutei, care este făcută de unul dintre instructori. Pentru a-şi putea lua brevetul, ei trebuie să treacă un examen, după cel puţin 25 de salturi executate de la 1.200 de metri.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite