Bucuresti: PREMIERĂ Musicalul “Hair“, cu bani de la amanet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costul total al producţiei a depăşit 13.000 de dolari, bani plătiţi exclusiv din buzunarul studenţilor şi al iniţiatoarelor proiectului, Sorina şi Lidia Creangă.

Bucureştenii vor avea ocazia să vadă, pentru prima dată în România, musicalul “Hair“, un succes răsunător pe Broadway în anii ’60.

Ideea de a pune în scenă acest musical “legendar” îi aparţine Sorinei Creangă, conferenţiar universitar doctor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC).

“După succesul pe care le-au avut musicalurile <Jesus Crist Superstar>  (2006) şi <Evita> (2008), puse în scenă, tot la CCSB, am dorit să aduc în România <Hair>. Dar, spre deosebire de  cele două musicaluri anterioare, când ArCuB ne-a acordat, totuşi, o susţinere finaciară, de data aceasta am rămas singuri, singuri”, a declarat Sorina Creangă.

 “N-am pomenit un asemenea cinism”

În august 2009, Sorina Creangă a cumpărat drepturile de autor ale musicalului “Hair” şi s-a angajat, prin contract, că va realiza 20 de reprezentaţii gratuite, pentru că în acest mod plătea mai puţin. Apoi, sora ei, muzicianul instrumentist Lidia Creangă, a realizat costumele, pe propria cheltuială.

Demersurile pentru finanţare, făcute la ArCuB şi la Teatrul Metropolis, au eşuat, total, la începutul lunii mai 2010.

“Atunci, cei 13 studenţi din distribuţie au făcut chetă şi au strâns cât au putut, cel mult 1.000 de lei, de la fiecare. Pentru a acoperi plata sunetistului profesionist a trebuit să amanetez câteva bijuterii din aur rămase de la mama mea, un lănţişor, un inel şi o brăţară, amintiri preţioase pentru mine. N-am crezut că voi fi tratată cu un asemenea cinism de către oamenii de teatru din Bucureşti”, a spus inimoasa regizoare.

“Din fericire, Anda Avrămuţ, coordonatoarea programelor culturale de la CCSB ne-a acordat, gratis, sala, pentru repetiţiile şi spectacole cu <Hair>. La rândul ei, reputata coregrafă Ioana Marchidan a muncit gratis pentru a realiza o coregrafie inspirată, iar orchestra, care cântă live, ca şi studenţii din distribuţie nu vor primi niciun ban”, a spus, cu tristeţe, Sorina Creangă.

Lipsa totală a fondurilor va face ca din cele 20 de spectacole care trebuiau să fie reprezentate, “Hair” să mai poată fi văzut doar pe 15, 16 şi 17 iunie 2010, la CCSB, dacă nu  va avea norocul ca un director de teatru să dorească să-l preia.

 Jucat de 1750 de ori, pe Broadway

Pus în scenă în 1968, musicalul “Hair”, scris de Gerome Ragni şi James Rado, pe muzica lui Galt MacDermont, a avut 1750 de reprezentaţii pe Broadway. Arii din “Hair” au ajuns hituri ale trupelor rock, iar mesajul pe care îl promova, “Make Love Not War” a fost sloganul epocii hippie, prin care tinerii protestau împotriva războiului din Vietman şi a conservatorismului familiilor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite