Bucureşti: PERICOL! Pastilele de slăbit au fost interzise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii au descoperit că celebrul Reductil, Minimacin sau Lindaxa provoacă infarct. Medicii recomandă ca tratamentul cu pastile de slăbit să fie înlocuit cu mişcare şi alimentaţie săracă în grăsimi şi zahăr.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului au anunţat, ieri, că prescrierea şi eliberarea unora dintre cele mai cunoscute pastile de slăbit a fost sistată. Decizia a fost luată după ce experţii Agenţiei Europene a Medicamentului (ANM) au constatat că Reductil, Minimacin, Lindaxa sau Siluton pot provoca infarct sau atac vascular cerebral. Specialiştii români intenţionează şi să retragă autorizaţia de punere pe piaţă a acestor medicamente.

“Pacienţilor li se recomandă întreruperea tratamentului şi să consulte un medic pentru a primi alt tratament. Oricum, efectele asupra scăderii în greutate sunt infime. În schimb, sunt periculoase pentru sănătate”, a declarat Anca Crupariu, reprezentanta ANM. Medicii mai spun că majoritatea persoanelor obeze au şi alte boli cum ar fi diabetul sau probleme cardiovasculare.

Studiul făcut de experţii europeni pe 10.000 de pacienţi în ultimii şase ani a arătat că, în cazul acestora, tratamentul cu pastile de slăbit pe termen lung poate fi fatal. Medicamentele vizate sunt cele care au în compoziţie ca substanţă activă sibutramina.


Înlocuiţi-le cu sport!

Specialiştii recomandă ca pastilele de slăbit să fie înlocuite cu un mod de viaţă sănătos. “Aceste pastile ajutau în mică măsură, dădeau mai degrabă un confort psihic pacientului care avea nevoie să creadă că face ceva pentru sănătatea şi aspetul său. Problema este că făceau mai mult rău pentru că persoana respectivă devenea din ce în ce mai comodă şi se îngrăşa din ce în ce mai mult în aşteptarea efectelor care nu mai apăreau niciodată”, a spus Dan Blendea, directorul Spitalului “Sfinţii Constantin şi Elena”. El a adăugat că cea mai bună cale de a scăpa de kilogramele în exces este sportul făcut zilnic şi o alimentaţie fără grăsimi şi zahăr, bazată în special pe fructe, legume şi carne slabă.


Medicamente interzise

Lindaxa
Minimacin
Reductil
Reduxade
Sibutral
Sibutril
Siluton
Sitrane
Zelium
Zelixa



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite