Orhideele înlocuite cu floarea soarelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florăresele din Piaţa „George Coşbuc” se plâng că de când cu recesiunea economică aruncă la gunoi braţe întregi de flori. Dacă până acum florile se vindeau cu aproape orice ocazie, la zile de naştere sau sărbători, de când cu adâncirea crizei economice, florarii de la “George Coşbuc” se plâng că au umplut tomberoanele pieţei cu flori.

„Se simte criza! Ţinem florile în vaze şi găleţi zile în şir. Nu se mai cumpără ca altădată. Acum, oamenii mai cumpără doar câte trei fire când chiar e necesar, doar din obligaţie”, spune Cristina, care deşi are 22 de ani spune că de ani buni vinde flori alături de familia ei. Când vine vorba de vremurile bune, fata povesteşte când număra câte 501 fire de trandafiri de câteva ori pe săptămână. „Buchetele de câte 30 de fire erau o obişnuinţă pentru noi, dar erau zile când făceam buchete de câte 501 trandafiri”, mai povesteşte fata.

Tendinţa verii, floarea soarelui
Adevărata activitate a pieţei se desfăşoară pe timp de noapte, când alţi florari, din alte pieţe, vin să cumpere de aici marfa. Majoritatea florilor sunt aduse din Olanda, doar cele de sezon fiind de la noi. Dacă în anii trecuţi fiecare florăreasă venea cu ceva deosebit, anul acesta lipsesc până şi orhideele. „Ce să mai aducem orhidee. Sunt mai scumpe, majoritatea florilor sunt de grădină sau tradafirii pentru că sunt plăcuţi de toată lumea”mai strigă o florăreasă nervoasă că niciun client nu i-a trecut prin faţă astăzi.
Pentru aspectul frumos, dar şi pentru că sunt unele dintre cele mai ieftine flori, Floarea Soarelui este cea care mai aduce cumpărători printre găleţile pline ale florăreselor din piaţă.

image

Dacă la o florărie de fiţe din centrul oraşului firul de floarea soarelui costă chiar şi 10 lei, în Piaţa de Flori preţul porneşte de la 1 leu şi ajunge la maximum 3 lei. „Se cumpără cu braţul Floarea Soarelui. Este de sezon şi este şi foarte frumoasă. Cea pe care o vindem acum este de la noi din ţară, dar din septembrie vom aduce din afară. Dacă vor multe fire o dăm cu 1 leu, dacă vor mai puţine preţul e de 2 sau 3 lei”, mai spune Cristina.

Garoafa, floarea de criză
Deşi preţurile sunt convenabile, bucureştenii nu se îndură să mai cheltuie pe flori. „Înainte luam flori când duceam un cadou cuiva. Acum de banii de flori prefer să-i iau ceva util. Nu mai spun că luam să pun şi în casă. Trec pe lângă ele, îmi plac, dar mi-e greu să bag mâna în buzunar”, spune Valentina Marcu, o tânără di Bucureşti. Un fir de trandafir ajunge la 5 lei, tuberozele sunt 2 lei, gerbera costă 1,5 lei, lisiadrul este 3 lei, iar cele mai ieftine flori din piaţă sunt garoafele care costă doar 50 de bani.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite