Peste 80% dintre români se opun introducerii organismelor modificate genetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unui sondaj de opinie național , 74% dintre persoanele care știu ce înseamnă organismele modificate genetic (OMG) ar alege să nu consume produsele alimentare asociate acestora, dacă pe etichetă ar fi menționată prezența OMG. 76% dintre cei aflați în cunoștință de cauză consideră că Guvernul României trebuie să interzică introducerea culturilor de OMG pe teritoriul României, iar 74% consideră că introducerea acestor

La acest moment, doar 32% dintre români consideră că sunt bine informați în privința OMG-urilor, în timp ce 65% declară că sunt slab informați. Ministerul Agriculturii exploatează această lipsă de cunoaștere pentru a face propagandă în rândul populației în favoarea introducerii în țară a OMG, așa cum s-a putut observa cu ușurință în această primavară pe majoritatea canalelor media. Pentru a pătrunde pe piața românească și ulterior pe cea europeană, cei câțiva producători care controlează piața OMG la nivel mondial au reușit să atragă de partea lor nu doar Ministrul Agriculturii, ci și cadre universitare din domeniul agronomiei și reprezentanți ai autorităților de sănătate publică.

„Valorile rezultate arată foarte clar că interesul marilor producători de semințe OMG diferă complet de cel al populației. Românii nu doresc introducerea OMG în țară și indiferent de presiunile venite din partea acestor giganți mondiali, Ministerul Agriculturii trebuie să rămână de partea noastră, a cetățenilor. România nu trebuie să devină un cultivator de organisme modificate genetic.” declară Ionuț Cepraga, Coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

Dintre regiunile istorice ale țării, Moldova deține primul loc în privința refuzului de a consuma OMG – 81% din răspunsuri, iar Dobrogea susține cel mai puternic interzicerea cultivării acestora – 85% și posibilitatea ca OMG să dăuneze sănătății și mediului – 93%.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite