Bucureşti: Operaţiunea „Ciorogârla” a fost coordonată de clanul Preda GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT au arătat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, o parte din armele recuperate în cazul celui mai mare furt de armament din istoria României.

GALERIE FOTO

Acestea urmau să fie folosite ca monedă de schimb pentru droguri în cadrul tranzacţiilor pe care membrii Clanului Preda le făcea cu grupuri infracţionale din Turcia. În urma descinderilor de ieri, pe lângă cele 35 de arme din lotul Ciorogârla, au mai fost confiscate alte trei procurate din alte surse. 

Cu ajutorul probelor recoltate de la unitatea militară de la care s-au furat cele 62 de arme şi de pe mitralierele găsite în Dragomireşti Deal, poliţiştii au reuşit să elucideze misterul furtului de la Ciorogârla.

Din primele probe concrete, reiese că Eugen Preda a coordonat cel mai mare furt de armament comis vreodată în România.

„Participarea la furtul de armament a şase dintre cele 15 persoane reţinute a fost demonstrată cu ajutorul probelor de ADN. Printre cele şase persoane se numără şi Eugen Preda”, a declarat Codruţ Olaru, procuror-şef DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism).

Ceilalţi cinci sunt Marius Costea, Marian Scarlat, Doru Tăbârcă, Sandu Chiriţă, George Iordan şi Alexandru Iordan.

130 de kilograme  de heroină


Grupul infracţional condus de fraţii Preda, cunoscut în lumea interlopă drept Clanul Luptătorilor, este de mai mult timp certat cu legea. Membrii acestui grup au fost sau sunt anchetaţi pentru infracţiuni foarte grave, de la trafic de droguri pâna la furt prin violenţă.

În ceea ce priveşte traficul de droguri, pe lângă cele 2 kilograme de heroină pe care le-au confiscat ieri, poliţiştii au mai capturat 55, respectiv 75 de kilograme de heroină în Turcia şi Bulgaria.

În urma cooperării cu autorităţile din aceste ţări, cercetările au ajuns în România. Aici, încă din luna august cercetările în cazul drogurilor şi al furtului de arme au început să meargă în paralel, până când au dus pe acelaşi fir.

Procurorii nu au stabilit, încă, scopul pentru care interlopii au furat armele. „Având în vedere activitatea infracţională a acestui grup, credem că armele ar fi putut ori monedă de schimb pentru droguri în cadrul tranzacţiilor pe care le făceau cu grupări din Turcia, ori pentru a fi vândute”, a spus Petre Tobă, chestor principal din cadrul Poliţiei Române.   

Peste 60 de arme au dispărut din depozitul de armament

La 28 ianuarie, autorităţile au descoperit că au fost furate mai multe arme din depozitul de muniţie al unităţii militare din Ciorogârla. Este vorba despre mai multe pistoale mitralieră de tip AKM, pistoale de calibru mic, baionete, binocluri şi o puşcă-mitralieră cu afet. În total, peste 60 de arme de foc. Autorităţile au spus că din depozit nu s-a furat şi muniţie.

Procurorii militari au deschis o anchetă şi au audiat în acest caz peste 140 de persoane. În urma anchetei, procurorii au început urmărirea penală pentru furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi călcare de consemn împotriva a şapte cadre militare. Scandalul furtului de arme a făcut victime şi în conducerea armatei.

La câteva zile de la descoperirea furtului 17 cadre militare şi-au pierdut funcţiile. Printre acestea se numără şeful Aviaţiei Militare, şeful contra-informaţiilor şi şeful Poliţiei Militare.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite