Ofiţerii MApN prinşi cu mită, anchetaţi în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maiorul Ionuţ Crinu Onel a fost prins luni seară în flagrant de DNA când primea 1.000 de euro în schimbul admiterii unui tânăr la Şcoala de Subofiţeri din Piteşti. Acesta împreună cu mai alţi generali şi maiori din MApN făceau parte dintr-o reţea care facilita admiterea unor tineri la şcoala de subofiţeri de la Piteşti în schimbul unor sume de bani. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins, aseară, pr

Astfel, generalul - maior doctor Mihai Chiriţă, şeful Direcţiei Doctrină şi Instrucţie din MApN, general de brigadă Marian Ion,  adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane din MApN, lt. col. Dan Costel Crăciuneanu, şeful Biroului de Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean Ilfov, col. Vasile Belciug, fost comandant al Şcolii de aplicaţii pentru unităţi de luptă "Mihai Viteazu" din Piteşti şi fost comandant al garnizoanei Piteşti şi maiorul Ionuţ Oneau din cadrul Şcolii de aplicaţii pentru unităţi de luptă "Mihai Viteazu" Piteşti, sunt anchetaţi penal pentru instigate la fals, uz de fals, abuz in serviciu şi alte infracţiuni.


1.500 de euro să fii angajat al MApN

Conform procurorilor, Generalul Chiriţă a întocmit o lista cu persoanele care ar fi trebuit sa fie admise la şcoala de subofiţeri de la Piteşti. Toţi cei aflaţi pe listă plătiseră între 1.000 şi 1.500 de euro şpagă pentru a fi admişi numai că totul ceva nu a mers conform planului şi unii nu au promovat, aşa că s-a dus zvonul despre şpăgile plătite contra unor servicii neonorate.

“Inculpaţii cu funcţii de conducere s-au folosit de puterea funcţiilor şi gradelor militare importante pe care le deţineau, în scopul promovării în mod ilegal, contra unor sume de bani, prin furnizarea subiectelor la unele probe scrise, a unor candidaţi în structurile acestui minister”, se arată într-un comunicat trimis de MApN.

Cel mai cunoscut dintre inculpaţi, generalul Mihai Chirita are o experienţă impresionantă. A fost comandantul Garnizoanei şi al Şcolii de Aplicaţie „Mihai Viteazul" din Piteşti iar în 2008 a fost ales în funcţia de locţiitor al comandantului Forţelor Multinaţionale din Irak şi apoi comandantul exerciţiului Dacica 2010.

Cum funcţiona reţeaua

"În perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza au fost organizate, în mod succesiv, mai multe activităţi de selecţie a unor candidaţi pentru a deveni militari profesionişti (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldat sau gradat voluntar). Selecţia consta în probe eliminatorii psihologice şi de aptitudini fizice", se arată într-un comunicat DNA.

În anul 2010, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti, au avut loc în luna august două concursuri, denumite „pe filieră directă”, respectiv „pe filieră indirectă”, pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi subofiţeri, constând în probe scrise la materiile limbă engleză, matematică-fizică, legislaţie, pregătire militară generală şi psihotehnică.
.

Au strâns zeci de mii de euro din şpăgi

Astfel, "în perioada iulie-august 2010, generalul de brigadă Ion Marian a exercitat presiuni asupra comandanţilor celor două unităţi militare de învăţământ, prin persoane interpuse, pentru ca 38 de candidaţi să promoveze în mod fraudulos aceste concursuri. În acest sens, o persoană apropiată inculpatului Ion Marian, la rândul său învinuit în cauză, a primit suma de peste 46.000 de euro de la mai mulţi candidaţi, atât pentru sine, pentru Ion Marian şi pentru membrii comisiilor de examinare.

În legătură cu aceste concursuri, în aceeaşi perioadă, lt. col. Crăciuneanu Dan – Costel a pretins şi/sau primit, singur sau împreună cu alte persoane, suma totală de 10.200 euro şi 1.000 lei pentru a sprijini cel puţin 20 de candidaţi să promoveze în mod fraudulos concursul de admitere în structurile Ministerului Apărării Naţionale.

La rândul său, în acelaşi scop, mr. Onel Crinu Ionuţ, ofiţer în cadrul unei alte şcoli militare din Piteşti, a pretins şi/sau primit de la mai mulţi candidaţi, singur sau împreună cu alte persoane, suma totală de 17.800 euro. În acelaşi context, şeful său, Belciug Vasile, prin intermediari, a primit de la un candidat, suma de 5.500 lei.

În vara anului 2010, general-maior doctor Chiriţă Mihai îndeplinea funcţia de şef al Direcţiei de instrucţie şi doctrine din cadrul Statului Major General al Ministerului Apărării Naţionale, având în subordine directă şi şcoala din Piteşti unde, în luna august 2010, s-au organizat cele două concursuri pentru admitere ca subofiţeri şi maiştri militari. În această funcţie, Chiriţă Mihai a solicitat, direct sau indirect, comandantului Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”, să favorizeze un număr de peste 20 de candidaţi la aceste concursuri", se mai arată în comunicatul DNA.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite