Obama, pictat cu cacao

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul Valeriu Mladin a realizat 30 de picturi cu preşedintele Americii, într-unele dintre ele Obama fiind desenat cu pudră de cacao. Vernisajul expoziţiei „44“ are loc în această seară, la ora 19.00, la cafeneaua Cărtureşti, iar vizitatorii vor putea admira lucrările până la 4 iulie, de Ziua Americii.

Tehnicile pictatului cu alte materii decât cele tradiţionale au fost încercate de-a lungul timpului de foarte mulţi artişti. Valeriu Mladin a ales ca materie principală pentru lucrările sale, cacaoa. „Tot căutând, atât tehnic, cât şi artistic materiale care să exprime mai bine afinităţile personajului Obama, frustrările entice sau rasiale, am decis să folosesc cacao“, a explicat pictorul. El consideră că, deşi l-a pictat cu cacao pe preşedintele Americii, nu „l-a şi făcut de cacao“.

„Atunci când m-am apucat de pictat m-am bazat pe umorul lui, pe care îl şi are de altfel. În ciuda materiei folosite, expoziţia are conotaţii pozitive. Când un pictor român abordează această temă nu poate fi decât de bine. S-a produs multă artă pe tema lui Obama, iar toate lucrările au un aer hazliu“, mai spune Valeriu.



Cel mai mare tablou pictat cu cacao are o dimensiune de 2 metri pe 2 metri. Chipul preşedintelui a fost realizat pe pânză şi s-au folosit mai multe tipuri de cacao. „Nu mai ştiu cât de multă cacao am folosit. Oricum costurile n-au fost mari. Cacaoa nu-i scumpă, dar gândiţi-vă la imaginea mea în faţa copiilor“, mai spune râzând pictorul.

Lucrează la picturi de peste un an
S-a apucat de aceste lucrări în momentul în care Barak Obama a fost ales preşedintele Statelor Unite ale Americii, iar în picturile sale, artistul cuprinde mai multe momente din viaţa preşedintelui. De asemenea, expoziţia numită „44“ este percepută şi ca o pregătire pentru venirea acestuia în România. Numele expoziţiei ales de Valeriu Mladin exprimă faptul că actualul preşedinte al SUA este şi cel de-al 44-lea al acestui stat şi, de asemenea, 44 este şi măsura pantofului azvârlit de un ziarist în direcţia predecesorului lui Obama. O altă legătură cu numele expoziţiei este, explică Valeriu, şi faptul că vernisajul are loc astă-seară, 4 iunie, şi se încheie la 4 iulie.

El pictează şi îşi expune lucrările de mai bine de 20 de ani, iar până acum a avut nenimărate expoziţii inedite. „Una dintre expoziţiile care mi-au plăcut foarte mult şi mi s-a părut şi cea mai puternică din punctul de vedere al temei a fost „Cine a tras în noi“. Am realizat-o la 10 ani după revoluţie“, spune pictorul. Atunci a expus în capitală vreo 22 de personaje în mărime naturală, sculptate în grâu germinat.
La expoziţie, printre cele 30 de lucrări sunt expuse şi unele realizate în ulei, toate având însă aceeaşi temă: Barack Obama şi Casa Albă.

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite