Oana Ceciu caută nod în papură diamantelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expertiza unui diamant este pentru Oana Ceciu, unul dintre puţinii gemologi din România, asemănătoare medicinei. Precizia şi rigurozitatea sunt principalele calităţi ale unui astfel de expert.

Ideea de analiză a diamantelor duce cu gândul la un bătrân bijutier, cu mustăţi albe şi răsucite, cu o lentila sclipitoare nedespărţită de ochii mereu vigilenţi. Pe Oana Ceciu abia poţi să ţi-o imaginezi în locul unui cercetător experimentat al măruntaielor giuvaierurilor care, după o analiză minuţioasă şi riguroasă, poate încorona sau distruge complet munca sisifică a unui şlefuitor de diamante, sau poate da în vileag un şarlatan.

Paradoxul expertului


Multora dintre clienţii săi li s-a făcut inima cât un purice când au văzut-o, lăsându-şi neîncrezători bijuteriile în mâinile unei fete firave ca ea. Şi-au recăpătat totuşi încrederea de îndată ce s-au convins de profesionalismul ei. „Am avut o clientă care atunci când m-a văzut a avut un şoc. Iniţial a avut un instinct de a se ridica şi de a pleca. Îi tremura mâna când mi-a întins inelul spre analiză. Apoi, după ce am început să-i explic despre piatră, s-a relaxat. Acum este una dintre cele mai bune cliente de-ale mele“, spune Oana Ceciu.

În ciuda faptului că are pe mână aproape zilnic pietre care le-ar lua mințile și ochii altor femei, Oana nu are decât un singur diamant, acela de pe inelul de logodnă, pe care însă, nu l-a expertizat niciodată.

Reorientare de criză

Cu toate acestea, ea este singurul expert gemolog privat din România, pe lângă cei de la Banca Naţională a României. Pe o piaţă a diamantelor mai mult „gri“, în vreme de criză, Oana Ceciu a reuşit să devină un sprijin pentru investiţiile iubitorilor de lux. „Am avut la expertiză şi diamante de la 50.000 până la 100.000 de euro, chiar, dar evident, provenite de pe piaţa gri. Nici nu mă aştept să-mi vină din magazin. Cel mai scump diamant, din magazin, a avut o valoare de aproximativ un miliard de lei vechi“, precizează expertul.

Profesoară de limba engleză la bază, Oana a schimbat macazul carierei sale acum trei ani, când a urmat cursuri de specialitate în Belgia. Deşi îi place foarte mult să lucreze în învăţământ, situaţia actuală a dascălilor români a dezamăgit-o şi a decis să urmeze o altă cale, descoperindu-şi astfel şi o nouă pasiune. „Am început împinsă mai mult de soţul meu care primea multe ceasuri în service, care aveau şi diamante pe ele, iar clienţii îşi doreau să afle mai multe despre acele diamante“.

Chirurgie pe diamante

Expertiza unui diamant nu este lucru de şagă şi nu îl poate face oricine. Implică multă reponsabilitate şi atenţie şi nu se poate realiza oricum, pentru că, explică Oana Ceciu, este o mai mult o interpretare subiectivă a gemologului, pe baza unor principii precise . „Asta nu se face de pe o zi pe alta. E ca în medicină. Până la urmă totul vine prin practică. În meseria asta nu ai voie să lucrezi dacă eşti răcit, dacă eşti obosit pentru că poţi greşi. De aceea dacă mă simt obosită nu analizez nimic, pentru că pot scrie cu totul altceva în certificat“, explică Oana. Expertiza unui diamant este, în opinia gemologului Oana Ceciu, o chestiune subiectivă, fiind vorba mai mult de precizia interpretării. „Cu cât ai mai multă experienţă cu atât este mai precisă şi mai rapidă interpretarea pentru că în această meserie nu îţi poţi permite să greşeşti prea tare sau să te bazezi pe şansă, indiferent de experienţa pe care o ai. Experienţa îţi dă un confort psihic mai mare că faci ce trebuie şi în plus puţin mai multă rapiditate, dar cam atât. Dacă eşti la început trebuie să sufli şi în iaurt şi să acorzi mult mai mult timp analizei. Greşelile tale pot costa mii de euro”, mai spune Oana.

Întrebări şi răspunsuri

Aţi greşit până acum vreo expertiză?

Nu ştiu dacă poţi să fii vreodată în viaţa ta absolut sigur pe tine. Mi s-a întâmplat. Nu credeam ce influenţă poate avea starea fizică şi psihică. După ce m-am liniştit am interpretat cu totul altceva. Am avut clienţi care mă verificau. Apoi îm spuneau că m-au verificat şi că sunt mulţumiţi de mine. Unii aveau deja certificate pe pietrele acelea, ştiau tot ce au în ele, cu toate acestea veneau să vadă dacă le spun acelaşi lucru.

Aţi fost vreodată într-o fabrică unde se şlefuiesc diamantele?
Da, am fost în Belgia. Eu îi compătimesc pe şlefuitorii de diamante. Este o muncă sisifică, plus că îţi trebuie o experienţă de zeci de ani. Toate se fac la ochi. Noi, gemologii căutăm nodul în papură.

Ce-i place

Puţinul timp pe care îl petrece împreună cu soţul său este cea mai mare plăcere a sa. “Mă linişteşte să perec cât mai mult timp cu el, cât mai departe de ceea ce este aici. Asta îmi conferă un confort psihic foarte mare”, mărturiseşte Oana Ceciu.

Ce nu-i place
“Nu-mi plac oamenii care te judecă fără să te cunoască. În lumea asta a luxului, oamenii sunt altfel”, recunoaşte ea, după ce, în timp, a reuşit să cunoască chipul uman orbit de tentaţia strălucirii.

Profil

Născută: 19 august 1981, la Bolintin Vale
Studii: Facultatea de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti
    Curs de Polish Diamond Grader (Belgia)
    Curs de Rough Diamond Grader (Belgia)
    Curs de Coloured Stones Grader (Belgia)
    Optical Diamond Setter (Belgia)
Familie: căsătorită






București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite