Numărul bolnavilor de cancer din România creşte cu 3.000 de cazuri anual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în anul 1994 în România existau 40.000 de cazuri de cancer, în 2011 sunt înregistrate 98.000 de cazuri, de două ori şi jumătate mai multe. Proporţional cu numărul bolnavilor creşte şi mortalitatea. Specialiştii spun că bolnavii din România se vor înmulţi pentru că nu au obiceiul să meargă la medic decât prea târziu, în stadii terminale.

Numărul bolnavilor de cancer din România a crescut de la 40.000 de cazuri în 1994 la 98.000 de cazuri în 2011, conform statisticilor Ministerului Sănătăţii. Sunt depistate anual peste 3.000 de cazuri noi iar specialiştii spun că a devenit boala care provoacă cele mai multe decese. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a constatat că numărul cazurilor de deces din cauza cancerului a ajuns la 12,5% din total, devansând SIDA, tuberculoza şi malaria.


De zece ori mai multe cazuri de cancer la sân comparativ cu Europa

Specialiştii spun că, mai mult decât atât, mortalitatea la români este chiar şi de zece ori mai mare decât în alte ţări la unele forme de cancer. "Avem o mortalitate nejustificată la cancerul de colo uterin şi la cel de sân, chiar şi de zece ori mai mare faţă de ţările din Europa. Este adevărat că numărul cazurilor de cancer a crescut şi la noi şi în toată lumea, dar nu este neapărat o creştere propriu-zisă peste tot, ci mai degrabă acum se raportează mai multe cazuri de cancer pentru că sunt luate în evidenţă de sistemul de sănătate", ne-a spus prof.dr. Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor.

 El explică asfel că, dacă până acum erau foarte mulţi bolnavi care mureau înainte de a şti că au cancer, acum ei ajung să fie înregistraţi pentru că populaţia a început să meargă din ce în ce mai des la medic.

 "Este adevărat că românii merg mai des la medic faţă de acum 15 ani, că există programe speciale de depistare a cancerului gratuite, însă nu este de ajuns. Ar trebui să vină la medic la controale de rutină la câteva luni, nu când deja se simt rău. Aşa ar scădea şi mortalitatea, pentru că s-ar depista din timp".


Cancerul la plămâni, cel mai răspândit

Bărbaţii sunt cei mai afectaţi, numărul bărbaţilor bolnavi fiind cu 30% mai mare faţă de al femeilor.
Cauzele acestei maladii sunt variate, spun specialiştii, de la factorii genetici la cei poluanţi. Potrivit unei statistici realizate de Institutului Oncologic Bucureşti, cancerul pulmonar continuă să rămână cea mai răspândită formă de cancer în ţara noastră. Datele arată că unul din trei decese provocate de cancer, în rândul bărbaţilor şi unul din patru decese, în cazul femeilor, sunt provocate de cancerul pulmonar.

Cancerul de col uterin reprezintă a doua cauza de mortalitate prin cancer la femeile din Romania, după cancerul de sân, şi prima cauză de mortalitate prin cancer la femeile din grupa de vârstă 25-44 ani. De asemenea, cancerul mamar este cea mai frecventă formă de cancer la femei şi reprezintă aproximativ 29% din cazurile nou diagnosticate.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite