Bucureşti: Noua faţă a Casei Poporului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece tineri arhitecţi au propus faţade imaginare pentru Palatul Parlamentului, a doua construcţie din lume ca mărime, în cadrul  competiţiei “Schimbarea la faţă a Casei Poporului” organizată de DuPont şi Igloo Media.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE

Doi arhitecţi şi un student au fost declaraţi ieri câştigătorii concursului “Schimbarea la faţă a Casei Poporului”.  Primul proiect câştigător, intitulat “People’s Blob”, este realizat de arhitectul Mircea Stroescu şi reprezintă o critică de specialitate a unei construcţii căreia îi lipsesc stilul şi referinţele. În proiectul său, tânărul architect, de doar 26 de ani, a îmbrăcat uriaşa construcţie ceauşistă într-o pătură de coroian alb. “Formele de arhitectură organice implică în primul rând material de utlimă generaţie, aşa că provocarea materialelor a fost o extensie a temei propuse, un ape care am luat-o ca atare”, a declarat Mircea Stroescu.

“Să dăm casa înapoi poporului”

“Casele Poporului”, aparţinând arhitectului Catrinel Panaite, este cel de-al doilea proiect premiat în cadrul concursului. “Casele Poporului este o abordare extrem de simplă a populismului contradictoriu al Palatului Parlamentului şi o propunere de a înapoia oamenilor o clădire care e a lord oar cu numele”, explică Catrinel Panaite. Astfel, arhitectul redă locuitorilor o parte din relieful artificial al construcţiei împreună cu dreptul de a-l popula.

Încercări de a te face curios

Al treilea câştigător al ineditei competiţii este studentul la arhitectură Dimitrie Andrei Ştefănescu, a cărui "Încercare De A Te Face Curios" este considerată un gest matur de asumare a trecutului şi o sugestie neaşteptată – redescoperirea a ceea ce ar însemna o abordare contemporană a Casei Poporului, începând de la zero.

Concursul a fost lansat în cadrul Anualei de Arhitectură 2009 de la Bucureşti de către DuPont şi Igloomedia împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Bucureşti. În cadrul acestei curajoase competiţii organizatorii i-au rugat pe arhitecţii bucureşteni să vină cu propuneri de design pentru o faţadă imaginară pentru Goliat-ul local - Casa Poporului.

Expoziţia tuturor proiectelor înscrise în concursul pentru faţada imaginară a Casei Poporului este deschisă publicului, până pe 7 decembrie, în pasajul subteran al Pieţei Universităţii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite