Bucureşti: Nicuşor Dan, salvatorul Bucureştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are o relaţie afectivă cu Capitala, dar iubeşte matematica. Îşi împarte timpul între starea de contemplaţie dată de ştiinţa exactă şi organizarea de minirevolte pentru a împiedica distrugerea oraşului adoptiv.

Fără falsă modestie, Nicuşor Dan recunoaşte: „la matematică am fost întotdeauna foarte bun, am participat la nenumărate olimpiade şi niciodată nu am luat o notă mică“. Este singura frază rostită ferm de bărbatul care nu-şi arată deloc vârsta şi care, de cele mai multe ori, afişează un surâs ezitant.

Este preşedintele „Salvaţi Bucureştiul“


În rest, cuvinte şovăiesc pe buze vreme îndelungată înainte de a fi rostite. În scris însă, matematicianul îşi demonstrează precizia şi logica ideilor. Vorbeşte de matematica ca de iubirea vieţii sale de care însă nu prea are timp, implicat în tot soiul de activităţi de voluntariat în organizaţii de profil.
Cea mai importantă dintre ele este salvarea Bucureştiului, oraşul care i-a devenit drag odată cu începerea facultăţii şi cu care s-a identificat chiar dacă oraşul nu l-a adoptat şi în acte.

„Nu am buletin de Bucureşti pentru că nu mi-am cumpărat o casă aici, însă asta nu mă impedică să nu mă identific cu acest oraş. Tot ce loveşte acest oraş, resimt şi eu şi dacă cineva îl agresează, reacţionez pentru că este ca şi cum m-ar agresa pe mine“.

Primele impresii despre Capitală le are din perioada studenţiei. „Locuiam în Grozăveşti, aveam o Dacie 1100 care avea vreo 20 de ani şi mergea împinsă. Vedeam filme la Cinematecă şi în Preoteasa. Citeam matematică zece ore pe zi, tratate stufoase, convins fiind că în acest fel, voi ajunge cel mai mare matematician al lumii. Nu ratam însă niciun chef studenţesc. Aveam mare succes la chimiste“, îşi aminteşte Nicuşor.

Nu-şi aminteşte să fi avut acest „spirit revoluţionar“ dintotdeauna şi crede că şi l-a cultivat mai degrabă în cei şase ani de studiu petrecuţi la Paris. A plecat în 1992 cu o bursă pentru studiul matematicii.

În Franţa, lucrurile n-au mers la fel de bine cu fetele însă „în anul de master am învăţat de două ori mai multe lucruri decât în cei trei ani de şcoală la Bucureşti“.

Doctorat la Paris

„Cei şase ani în Franţa m-au schimbat în două puncte de vedere: am devenit punctual şi am devenit implicat civic“, recunoaşte Nicuşor Dan. S-a întors în ţară determinat să fie unul dintre cei 1.000 de oameni coalizaţi într-o structură şi care să-şi dorească să schimbe România.

„Credeam într-o generaţie care îşi ia, în sfârşit, soarta în mâini“. A fost unul dintre membrii fondatori ai asociaţiei „Tineri pentru Acţiunea Civică“ care îşi propunea să adune oameni foarte pregătiţi în diverse domenii şi care să reacţioneze la deciziile guvernamentale.

Apoi a înfiinţat Şcoala Normală Superioară Bucureşti, pe modelul şcolilor franceze, o universitate complementară destinată elitelor în ştiinţele exacte. În 2006 a participat la un miting referitor la cazul Cathedral Plaza şi aşa a aflat că Bucureştiul este ameninţat de tot felul de construcţii agresive care ameninţă patrimoniul. Doi ani mai târziu a înfiinţat Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul“.

„Asociaţia a apărut ca reacţie la agresiunea nesimţită asupra Capitalei din ultimii ani: demolarea a mii de case cu valoare de patrimoniu, construcţia a mii de imobile nepotrivite în zone protejate, dispariţia a mai mult de jumătate din spaţiile verzi“.

Unul din marile merite ale asociaţiei este că a reuşit să mute atenţia opiniei publice de la subiecte superficiale precum asfaltări şi borduri la probleme reale precum dezvoltarea urbană haotică, traficul sau lipsa spaţiilor verzi.

Profil

Născut: 20 decembrie 1969, Făgăraş
Studii: doctorat în matematică la Universitatea Paris 13
Profesie: matematician
Familie: necăsătorit

Întrebări şi răspunsuri

De ce iubeşti Bucureştiul?

Este oraşul în care am venit la 18 ani. M-am format aici, este parte din mine. Între mine şi acest oraş este o relaţie directă de afectivitate pe care n-o am cu niciun alt oraş. Îi iubesc oamenii, dar sunt şi dezamăgit de laşitatea lor pentru că nu reacţionează la chestiuni care le afectează identitatea.

Care este cea mai mare realizare a Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“?
Modificarea legii urbanismului! Am făcut cel puţin patru mitinguri în faţa Palatului Parlamentului pentru această lege. Un alt lucru concret pe care l-am făcut a fost să împiedicăm, printr-un proces în instanţă, ridicarea unui imobil pe patru hectare de spaţiu verde din Parcul Titan.

Ce-i place   
„Îmi place starea de contemplaţie pe care o găsesc în matematică şi în diferite forme de artă, precum poezia sau filmul. Îmi place să cunosc oameni, îmi place intimitatea lor, iar vara merg în Vama Veche“, spune matematicianul.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii care eşuează în confort. Oamenii care renunţă la stări şi trăiri mai profunde, refuză să-şi asume riscuri şi preferă siguranţa şi confortul. Mă irită generaţia tânără care vorbeşte exclusiv de maşini şi de dolari pe lună şi se distrează la oră fixă, după program“, explică Nicuşor.
        


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite