Bucureşti: Nicolae Ivan face artă din scurt-metraje

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Promovează arta video, dar şi pe artiştii din acest domeniu, pe care încearcă să îi convingă că se poate ajunge departe şi fără ajutor din „afară“.

Mai citiţi: Catrinel Panaite vrea să redea Casa Poporului oamenilor

În primul an de facultate a intrat pentru prima dată în contact cu arta video şi a devenit pasionat de această ramură a artei cinematografice.

Acum încearcă să promoveze fenomenul şi să creeze o comunitate în cadrul căreia să se manifeste toţi artiştii din acest domeniu. „În general tinerii nu ştiu să se autopromoveze.

Aşteptăm mereu să ne promoveze altcineva, să ne fie bătătorit drumul. Eu vreau să demonstrez că se poate şi fără ajutor, fără sponsori şi fără mulţi bani“, spune tânărul.

El completează că arta video este diferită de scurtmetraj, chiar dacă are multe elemente în comun.

Libertate totală de exprimare
Părintele acestui fenomen este Nam June Paik, un american de origine coreeană. El a pus bazele artei video în anii ‘60, când a realizat prima sa lucrare: „Opera Sextronique Paik“.

„Arta video sau video-art înseamnă crearea de scurtmetraje, dar fără a urma nişte elemente predefinite, nu există regului stricte în acest domeniu. Se numeşte artă video tocmai din acest motiv, pentru că cel care creează are o libertate totală de exprimare“, explică Nicolae.

El subliniază faptul că arta video are o identitate bine conturată în străinătate, în timp ce în România nu se face foarte mult diferenţa între ea şi scurtmetraj. 

„Cheia este autopromovarea“
Ideea de a organiza prima expoziţie i-a venit în urmă cu un an, după moartea tatălui său, atunci când renova atelierul de sculptură al acestuia.

„M-am gândit la cum aş putea folosi acest spaţiu şi mi-a venit ideea de a organiza o expoziţie la care să participe toţi colegii mei de facultate. Cam de atunci încerc să promovez arta video, să mă promovez pe mine, generaţia mea, dar şi generaţia următoare“, zice artistul. 

Întrebări şi răspunsuri:

Care sunt obiectivele tale în acest domeniu?

R: Pe termen lung vreau să reuşesc să creez o poartă între «video-arta» din România şi cea din Europa, dar pentru asta trebuie să existe o comunitate bine structurată aici în ţară. Dezvoltarea acestei comunităţi este obiectivul pe teremen scurt.

Ştiai ceva de arta video înainte să ajungi la facultate?
R: Nu. În primul an de facultate am intrat pentru prima oară în contact cu această lume. Eu vroiam să devin fotograf.

Ce-i place: „Îmi place să trăiesc în prezent. Să iau o gură de aer şi să mă adaptez la ce se întâmplă azi“, spune Nicolae Ivan.

Ce nu-i place:
„Nu îmi place când oamenii nu ascultă ce ai de spus“, explică tânărul artist.

Profil

Născut: 16 septembrie 1988, Bucureşti
Studii:
Este student în anul 3 la Universitatea de Arte Plastice, secţia foto-video
Familie:
Necăsătorit 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite