Bucureşti: Moaşa care promovează naşterea acvatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a lucrat timp de 25 de ani la maternitatea Spitalului Universitar din Bucureşti, a pus bazele unui centru care promovează naşterea naturală şi naşterea în apă.

Mergând pe principiul că apa este leagănul vieţii, Vania Limban promovează naşterea acvatică şi exerciţiile acvatice pentru bebeluşi după naştere. Ea a înfiinţat în anul 2002 Active Center, un centru de asistenţă pentru gravide, unde viitoarele mame pot face gimnastică, pilates, exerciţii specifice pentru femeile însărcinate sau se pot bucura de masaje de relaxare.

„Faptul că România este printre primele ţări din Europa la capitolul naşteri prin cezariană, m-a determinat să încep acest proiect. Le sfătuiesc pe femei să nască natural, să nu mai apeleze la operaţiile cezariene dacă nu este cazul, pentru că este mult mai sănătos şi mai firesc atât pentru ele, cât şi pentru bebeluşi“, sfătuieşte moaşa.

Viitoarele mămici care vor să nască în apă apelează la ea
Vania spune că naşterea în apă este un subiect foarte controversat, dar cu toate acestea, multe gravide o preferă datorită faptului că durerile din timpul travaliului sunt mai puţin intense, iar durata acestuia este mai scurtă, şi datorită avatajelor pe care o reprezintă pentru copil.

„Ideea naşterii în apă a apărut ca urmare a intenţiei de a se reduce şocul naşterii pentru făt prin intermediul apei, după părăsirea uterului matern şi înainte de trecerea în mediul aerian şi adoptarea respiraţiei pulmonare“, explică Vania.

Ea mai zice că pot naşte în apă femeile care nu au probleme obstetricale, la care fătul este în prezentaţie craniană (vine cu capul in jos), nu prezintă infecţii, sarcina este cât mai aproape de termen (nu mai putin de 37 saptamani), bătăile cordului fetului sunt înregistrate timp de aproximativ 30 de minute înainte de intrarea în apă sunt în limite normale şi lichidul amniotic este clar la ruperea membranelor.

„Descoperă naşterea naturală“

Multe femei aleg cezariana, chiar dacă nu este cazul şi din cauza lipsei de informare. Pentru a le ajuta pe gravide să înţeleagă mai bine beneficiile naşterii naturale, Vania, împreună cu două prietene, a iniţiat un proiect care se numeşte „Descoperă naşterea naturală“.

„Am pornit de la numărul tot mai mare de naşteri prin operaţie cezariană din România făcute atunci când nu este nevoie, de la groaza femeilor faţă de naşterea naturală, de la faptul că studiile arată că cea mai bună opţiune pentru sănătatea mamei şi a copilului, atunci când sarcina este normală şi nu sunt probleme de sănătate, este naşterea naturală“, zice moaşa.

Întrebări şi răspunsuri:
De ce naşterea în apă este mai puţin dureroasă pentru mămică?
„Pentru mămică durerile sunt mult mai mici datorită faptului că apa relaxează ţesuturile şi face durerea suportabilă.“

Pentru copil ce avantaje sunt?
Foarte mult. În primul rând, copiii se nasc cu o serie de reflexe, printre care şi acela de a se mişca în apă şi de a nu respira când sunt scufundaţi, dacă sunt menţinute şi dezvoltate din primele luni de viaţă, ele se menţin şi după vârsta de un an.

Ce-i place

Vania spune că adoră formaţia The Beatels şi ascultă muzica lor ori de câte ori are ocazia. Ei îi mai place să danseze şi să citească.

Ce nu-i place
„Nu îmi plac oamenii ipocriţi. Nu suport oamenii care zic una şi fac alta“, spune moaşa acvatică.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite