Mirajul spitalelor străine. Vedetele şi politicienii români, turişti medicali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicienii, vedetele şi oamenii de afaceri români preferă să-şi trateze bolile mai mult sau mai puţin grave în spitalele din străinătate pentru a evita mizeria şi lipsa de profesionalism din sistemul sanitar românesc. Luxul de a fi îngrijit de o echipă de specialişti austrieci, francezi sau germani, într-un salon care pentru românul de rând înseamnă lux, se traduce în sume de ordinul a mii de euro pentru o zi de tratament.

Una dintre cele mai importante destinaţii ale pacientului român cu bani este spitalul austriac Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien (Spitalul Universitar din Viena) care este al treilea spital ca mărime din lume. Instituţia a devenit, în ultimii ani, un fel de Mecca pentru pacienţii români, aici fiind internaţi zilnic aproximativ zece români. O zi de internare costă aproximativ 900 de euro, fără alte analize şi investigaţii, iar reprezentanţii spitalului spun că veniturile obţinute din tratarea pacienţilor români se ridică la cel puţin 500.000 de euro lunar.

Cel mai mediatizat caz din ultimul timp este cel al lui Teo Trandafir care a fost internată la AKH anul acesta timp de trei luni cu diagnosticul de pancreatită acută. Transportul şi cheltuielile pentru spitalizarea vedetei vor fi suportate de fostul patron al acesteia, Adrian Sârbu. El a plătit peste 10.000 de euro doar pentru închirerea elicopetrului-ambulanţă al spitalului.


Liana Stanciu: AKH este un fel de mit


Un alt caz foarte mediatizat a fost cel al fetiţei realizatoarei tv Liana Stanciu şi a soţului ei, Mihai Georgescu, de la “Bere Gratis”. Fetiţa a fost diagnosticată cu cancer în 2007 şi a fost vindecată de medicii de la AKH. “Noi românii facem turism medical în Austria, asta nu înseamnă că nu sunt medici buni şi în altă parte, ca în Turcia de exemplu, unde preţurile sunt şi de cinci ori mai mici faţă de AKH. Este un fel de mit, cum ştim că cele nemţeşti sunt cele mai bune, aşa ştim că cel mai bun sistem medical este cel austriac”, ne-a spus Liana Stanciu.

 Ea mai povesteşte că majoritatea clinicilor de acolo şi chiar spitalul arată ca nişte hoteluri de cinci stele, au preţuri de mii de euro pentru o zi de internare, cu toate acestea românii se duc. “Nu din snobism alegi AKH, ci pentru că vrei doar ce este mai bun când este vorba de viaţa ta. Asta, mai ales dacă ai cum să-ţi permiţi. Este capitala sănătăţii, li s-a dus faima, pot rezolva cele mai grave cazuri”, ne-a mai spus Liana Stanciu.
Şi fostul ministru al Muncii, Marian Sârbu a fost internat la AKH în 2010 pentru intervenţia chirurgicală de îndepărtare a tumorii pancreatice iar fostul senator PSD, Antonie Iorgovan a făcut chimioterapie la acest spital.

Traian Băsescu a făcut a participat la faima acestei instituţii în rîndul românilor după ce s-a operat aici de hernie de disc în 2006, la fel şi Monica Iacob Ridzi care s-a internat la AKH anul acesta pentru a face o serie de investigaţii.
Tot la AKH a fost internat în ultimele zile de viaţă şi Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, dar nu a mai putut fi salvat.


Pacienţii români mai aleg Franţa, Germania sau Israel

Astfel, Mircea Sandu s-a operat de două ori de cancer la o clinică din Nisa, DoinaCornea a făcut recuperare după un accident vascular într-o clinică din Franţa.  Fostul premier, Radu Vasile, s-a tratat de cancer la colon în Israel.

Ion Iliescu, a ales Israelul în anul 1996, pentru a-şi trata o afecţiune dermatologică iar în 2007 a mers la Paris, unde a suferit o operaţie la inimă. Tot în medicii francezi a avut încredere şi Viorel Hrebenciuc care s-a operat în Franţa la glanda tiroidă dar şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. Tot în Franţa şi-a reparat dantura şi primarul Sorin Oprescu.

Adrian Năstase a preferat Germania, unde a fost operat în 2003, în urma unei infecţii la glanda tiroidă iar Cristi Minculescu a fost salvat de medicii din Regensburg care i-au transplantat o parte din ficatul soţiei lui.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite