Mioara şi Adrian, dresorii de tigri de la Circul Globus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi români lucrează în echipă de aproape patru ani şi sunt singurii dresori de tigrii siberieni din Europa. Mioara Igna şi Adrian Radu, doi dintre dresorii Circului Globus, şi-au ales o meserie riscantă: dresură de tigri. Aceştia pregătesc nu mai puţin de cinci tigri: un mascul (Franco) şi patru femele (Nera, Zara, Giuli şi Baghera).

Deşi mulţi oameni spun că este un pericol foarte mare să lucrezi cu tigri, cei doi dresori afirmă la unison că nu le este frică de nimic. „Nu am avut niciodată probleme mari cu animalele. Ne înţelegem perfect cu tigrii şi nu îi antrenăm cu biciul. Le dăm în schimb carne drept recompensă“, a spus Adrian.

Circul românesc, cel mai tare din lume

Mioara are o experienţă foarte mare în circ. Lucrează de 21 de ani în domeniu, profesând de-a lungul timpului atât în România, cât şi în Franţa, Brazilia, Japonia şi Tunisia. Cu toate că a străbătut multe ţări ale lumii, ea laudă circul românesc şi spune că este cel mai bine organizat din toată lumea. „Am lucrat în multe ţări, dar mereu m-am întors acasă. Nu se compară ce este aici cu ce este în străinătate. Marea performanţă se face în România“, a precizat Mioara.

Povestea dresoarei de tigri este una interesantă, ea alegând să lucreze în domeniul circului deoarece a fost atrasă de mică de spectacolele de la Globus. În copilărie, Mioara locuia în apropierea circului, iar mama ei o ducea mereu la spectacole. „Am rămas fascinată de lumea circului încă de când eram copil. Mama mă ducea la spectacole, iar mie îmi plăcea foarte mult acest fenomen“, a completat dresoarea.

image

De asemenea, şi Adrian are mulţi ani de experienţă în spate, intrând în acest domeniu în urmă cu 10 ani. Spre deosebire de Mioara, el a lucrat numai în România, dar este mândru de acest lucru. „Am făcut şi acrobaţii aeriene şi alte exerciţii, dar acum lucrez numai cu animale“, a precizat Adrian.

Statuie cu români, în Brazilia

Spectacolele cu tigri siberieni durează între 10 şi 20 de minute, în funcţie de starea animalelor din acea zi. Dresorii i-au învăţat pe tigri aproximativ 15 exerciţii diferite, dar în timpul spectacolului aceştia folosesc maxim nouă.

Pe lângă dresura de animale, Mioara se mândreşte şi cu un premiu dobândit în Brazilia. În anul 1996, ea făcea parte dintr-o trupă românească de basculă (exerciţiu care presupune săritul sincronizat de pe o trambulină pe umerii coechipierului – n.red.) cu care a intrat în Cartea Recordurilor. Cu această ocazie, trupei i s-a ridicat o statuie în „ţara cafelei“, în semn de apreciere.

Profil Mioara Igna

Născută: 28 noiembrie 1972, Bucureşti
Studii: Liceul Teoretic nr. 25 din Bucureşti
Familie: Are un băieţel de 6 luni, Levărdă Klatu Andrei

Profil Adrian Liviu Radu

Născut: 23 octombrie 1969, Bucureşti
Studii: Liceul Industrial nr. 19 din Bucureşti
Familie: Are un băiat de 15 ani, Cristian Florin

Întrebări şi răspunsuri


După cât timp de la începerea pregătirilor aţi reuşit să ieşiţi pe scenă cu tigrii?
A fost nevoie de 8 luni de dresaj pentru că tigrii erau foarte mici, aveau patru luni când ne-am apucat să-i pregătim.

Care animal a învăţat cel mai repede exerciţiile?
Masculul Franco a învăţat cel mai repede. Cel mai greu a fost însă cu Nera.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite