Bucureşti: Millenium Building Center, blocul fantomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai înalte clădiri din Bucureşti este goală de aproape doi ani, de când a fost distrusă de un incendiu puternic. Clădirea nu poate fi închiriată pentru că nu a fost renovată. Proprietarul nu a fost despăgubit de firma la care îşi făcuse poliţa de asigurare şi cele două părţi se află în proces.

Millenium Building Center, imobilul de 19 etaje care se află pe Bulevardul Carol, în apropierea Bisericii Armeneşti, zace gol din iulie 2009, când un incendiu puternic a distrus trei etaje superioare şi a afectat toate celelate paliere.

image

Pagubele au fost uriaşe, de aproape 20 de milioane de euro, iar foştii chiriaşi nu s-au mai întors. “Noi ne-am intoarce, dar nu avem unde pentru că imobilul nu a fost renovat pe dinăuntru. Proprietarul spune că nu vrea să renoveze clădirea pe banii lui pentru că era asigurată şi aşteaptă să fie despăgubit. Asigurările nu i-au dat nici acum banii”, ne-a spus Cristina Cazan, reprezentanta firmei de avocatură Bulboacă & Asociaţii, care avea birouri la etajul 10 al clădirii înainte de incendiu.

Imobilul aparţine companiei Degi Aberdeen din Germania care asigurase clădirea din Bucureşti la AIG Germania. Poliţa acoperă atât daunele la proprietate, cum este incendiul sau inundaţia, dar şi pierderile cauzate de întreruperea activităţii, adică banii pe care compania îi încasa din chirii.

image

Cauzele incendiului, incerte

Proprietarul nu a primit însă nici acum banii de la asigurări pentru că din anchetă nu a reieşit cauza exactă a incendiului. S-au făcut o serie de speculaţii, cum că incendiul a fost provocat pentru că a început să ardă la mai multe etaje ale clădirii, că imobilul nu era dotat cu cele necesare în caz de incendiu şi că hidranţii nu funcţionau, că o reclamă a unei companii farmaceutice a făcut scurt-circuit sau că totul a fot provocat de un fulger.

“Dacă incendiul a pornit din cauza unui chiriaş, atunci chiriaşul sau asiguratorul lui trebuie să plătească. Până când nu este foarte clar cine este vinovat, asigurările nu vor plăti. Asta este regula. Eu ca asigurator al tău nu am cum să plătesc despăgubiri dacă firma ta a fost incendiată din vina unui chiriaş. Să plătească asiguratorul chiriaşului tău”, ne-a spus Nicu Spiridon, broker de asigurări.

Reprezentanţii proprietarului au declarat pentru ziarul “Adevărul”, în toamna anului trecut, că nu s-au hotărât încă ce vor face cu clădirea. “Nu s-a luat o decizie cu privire la acest imobil. Când ne vom hotărî ce vom face cu el vă vom anunţa”, a spus Dietmar Muller, purtător de cuvânt al companiei Degi Aberdeen. Încercarea de a-i contacta din nou a rămas fără niciun rezultat, reprezentanţii companiei nu au mai răspuns solicitărilor.

image

Pericol pentru Biserica Armenească

Millennium Business Center a fost un proiect controversat încă din stadiul de proiect, deoarece clădirea a fost practic lipită de casa parohială a Bisericii Armeneşti, o clădire de patrimoniu.

Construcţia a început în 2001, dar ulterior, lucrările au fost sistate, dezvoltatorul intrând în litigiu cu Biserica Armenească a cărei structură a fost afectată de lucrări. Litigiul a fost stins în 2003 prin plata unor daune de 790.000 de dolari.

“Această clădire a făcut destul rău. Acum, dacă nu o va mai folosi nimeni, mi-e frică să nu fie dărâmată. Demolarea poate fi şi mai periculoasă pentru biserică deoarece ar afecta din nou structura de rezistenţă. Şi în timpul incendiului am fost afectaţi, a ars mansarda casei parohiale, a căzut tavanul şi s-au distrus mai multe bunuri ", ne-a spus preotul paroh Paul Bogdan.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite