Mii de români, consiliaţi online cu privire la abuzul de alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:

www.alcohelp.ro este primul centru on-line din România pentru tratamentul şi consilierea persoanelor cu un consum problematic de alcool. La un an de la lansarea acestuia, specialiştii platformei povestesc despre situaţia abuzului de alcool în România.

Programul Alcohelp a fost lansat în noiembrie 2009 de ALIAT, principala organizaţie non-guvernamentală din România care oferă servicii în domeniul adicţiilor, cu suportul companiei Heineken România. Alcohelp este primul centru on-line din România pentru consiliere şi intervenţie de tip e-health, adresat persoanelor cu un consum problematic de alcool. www.alcohelp.ro este un instrument gratuit de prevenţie, intervenţie şi orientare către servicii specializate, uşor de folosit, care garantează confidenţialitatea şi anonimatul celor care îl accesează.

„Platforma de consiliere şi tratament www.alcohelp.ro a fost lansată ca răspuns la o nevoie reală a persoanelor cu un consum problematic de alcool. Această nevoie a fost identificată de speclialiştii noştri de sănătate mintală, în condiţiile în care sistemul public de tratament era şi este în continuare subdimensionat comparativ cu cererea. Rezultatele înregistrate până în prezent de website-ul www.alcohelp.ro: numărul mare de utilizatori, numărul şi conţinutul mesajelor de pe forum şi răspunsul primit în timp real de la cei cu care am interacţionat în cadrul Caravanei Alcohelp, ne confirmă faptul că scopul nostru a fost atins. Prin platforma Alcohelp am creat un serviciu eficient, care oferă anonimitat, confidenţialitate şi consiliere în ceea ce priveşte consumul problematic de alcool şi în prevenţia acestuia”, declară dr. Eugen Hriscu, directorul executiv al ALIAT, Medic Specialist Psihiatru, formator în domeniul dependenţei de substanţe.

Caravana Alcohelp

În luna iunie 2010, ALIAT, cu sprijinul Heineken România, au demarat Caravana Alcohelp în 11 oraşe din ţară – Târgovişte, Vama Veche, Mamaia, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Iaşi, Vaslui, Timişoara, Arad, Piteşti, Bucureşti – aceasta reprezentând extensia off-line a platformei Alcohelp. Prin astfel de acţiuni în mijlocul comunităţii, ALIAT şi specialiştii săi în sănătate mintală şi-au propus sa îi abordeze direct pe cei care ar putea avea nevoie de ajutor specializat, făcând astfel posibil accesul potenţialilor beneficiari ai programului la informaţii relevante despre consumul problematic de alcool şi la ajutorul oferit de platforma on-line www.alcohelp.ro.

În cadrul Caravanei Alcohelp, specialiştii ALIAT au intrat în contact cu un număr total de 8.180 de persoane, au fost efectuate 960 de evaluări ale consumului personal de alcool, urmate de interpretarea rezultatelor şi o scurtă consiliere a respondentului, au fost distribuite 7.320 de pliante cu informaţii despre consumul problematic de alcool şi riscurile implicate de acesta (dintre care 860 de pliante în limba maghiară).


Rezultate pe www.alcohelp.ro

În decursul primului an de existenţă, platforma on-line www.alcohelp.ro a fost accesată de 17.631 de persoane, dintre care 940 au completat chestionarul de auto-evaluare a consumului personal de alcool, iar 982 de persoane au urmat programul on-line de consiliere şi tratament în 10 paşi oferit de www.alcohelp.ro. Specialiştii şi consilierii Alcohelp au răspuns la un număr de 472 de e-mailuri trimise de către utilizatorii platformei.

Cele 1.514 mesaje lasate de utilizatori pe forumul platformei www.alcohelp.ro demonstrează faptul că programul răspunde unei nevoi reale a utilizatorilor şi că acestia au încredere în acest program.

„Parteneriatul cu specialiştii de la ALIAT şi programele pe care le derulăm împreună cu aceştia fac parte din agenda de sustenabilitate a Heineken România, „Brewing a Better Future” şi ne aduc cu un pas mai aproape de scopul acesteia: să avem o contribuţie pozitivă asupra  societăţii, mediului şi comunităţilor în care ne desfăşurăm activitatea. De la început am crezut în parteneriatul cu ALIAT, în programul Alcohelp şi în puterea lui de a-i ajuta pe cei care se confruntă cu un consum abuziv de alcool. Rezultatele din acest prim an de colaborare ne întăresc convingerea că am răspuns unor nevoi reale ale acestor persoane. În viitor, ne vom menţine angajamentul de a promova un consum responsabil şi vom continua parteneriatul cu ALIAT, ca parte din platforma noastră de sustenabilitate” declară Jan Derck van Karnebeek, Managing Director Heineken România.


Cine beneficiază de acest proiect?

Beneficiarii potenţiali ai programului Alcohelp sunt persoane din mediul urban, cu acces la internet. Aceştia se împart în trei categorii: o primă categorie direct vizată o constituie persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani, pentru care proiectul are valoare curativă, o altă categorie sunt cei pentru care beneficiul este de prevenţie, în special în rândul adolescenţilor, precum şi o a treia categorie de persoane cu vârste de peste 44 de ani pentru care platforma va funcţiona ca o poartă de acces în sistemul specializat de îngrijiri.


Despre ALIAT

Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT) este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit, o asociaţie de profesionişti în sănătate mintală, fondată în 1993, care desfaşoară activităţi în domeniul prevenirii şi tratamentului problemelor legate de consumul de alcool.


Ce înseamnă platforma online

Platforma www.alcohelp.ro reprezintă un instrument de prevenţie, intervenţie şi orientare către servicii specializate pentru persoanele cu un consum problematic de alcool, uşor de folosit şi care garantează confidenţialitatea şi anonimatul celor care îl accesează. Astfel, AlcoHelp isi propune:
-    să prevină apariţia în viitor a consumului abuziv de alcool la cei care acum consuma alcool fara a avea probleme
-    să ofere tehnici şi instrumente terapeutice cu ajutorul cărora cei care acum abuzează de alcool să realizeze reducerea consumului de alcool şi a consecinţelor negative asociate
-    să ofere un sprijin direct, prin intermediul e-mail-ului către specialiştii ALIAT şi forumului de discuţii moderat de specialişti, celor care au probleme legate de consumul de alcool
Proiectul vizează creşterea accesibilităţii intervenţiilor în domeniul prevenirii şi tratamentului consumului problematic de alcool în rândul populaţiei aflate (conform studiilor realizate pe populaţia românească) la cel mai mare risc şi anume adulţii tineri, cu venituri peste medie, care trăiesc în mediul urban mediu şi mare.

Având în vedere datele Agenţiei Naţionale Antidrog, conform cărora 1 din 4 persoane adulte pot, la un moment dat în viaţă, consuma abuziv alcool, numărul beneficiarilor este estimat la aproximativ 1 milion de persoane.


În România nu există niciun centru finanţat din venituri publice

În Martie 2007, ALIAT a încheiat primul proiect desfăşurat în România pe tema intervenţiilor realizate în comunitate pentru persoanele cu un consum problematic de alcool. Contactele directe cu beneficiarii şi cu medicii din sistemul de îngrijire primar şi secundar facilitate de acest proiect au relevat următoarele probleme pentru acest tip de pacienţi:

-    pacienţii se adresează la medic doar în stadii extrem de avansate de adicţie cronică la alcool, când şansele pentru un prognostic bun sunt reduse şi pacienţii sunt trataţi de boli severe, consecinţe ale consumului excesiv de alcool;

-    adresabilitatea pacienţilor cu un consum problematic de alcool mai puţin sever este extrem de redusă şi, chiar şi atunci când medicul identifică o astfel de problemă, disponibilitatea lor de a cere şi accepta ajutor este foarte mică, din cauza stigmei ataşate acestui tip de problemă;
-    populaţia tânără, activă nu are timp pentru a realiza intervenţii care se întind pe mai multe şedinţe.

În momentul de faţă, în România nu există niciun centru finanţat din venituri publice, specializat în tratamentul consumului problematic de alcool.Ministerul Sănătăţii Publice, în strategia privind reforma sistemului de îngrijiri de sănătate mintală, recomandă dezvoltarea de servicii on-line, ca răspuns la problema slabei accesibilităţi a serviciilor de sănătate mintală şi a stigmatizării persoanelor cu acest tip de tulburări.
Proiectul se bazează pe două tipuri de date şi nevoi: date şi nevoi identificate de ALIAT în cadrul proiectelor proprii în domeniul intervenţiilor comunitare pentru consumul problematic de alcool şi, respectiv, date şi nevoie identificate de instituţii publice cu responsabilităţi în acest domeniu, în special Agenţia Naţională Antidrog (ANA) şi Ministerul Sănătăţii Publice (MSP).


Conţinutul platformei


- fiecare utilizator va avea un nume de utilizator şi o  parolă
- primul pas va fi reprezentat de completarea unui chestionar de auto-evaluare a gradului de periculozitate al consumului de alcool
- informaţii cu privire la consumul de alcool
- instrumente de creştere a motivaţiei celor care participă la program şi aleg să-şi schimbe comportamentul de consum
- instrumente de creştere a controlului asupra consumului de alcool
- unelte terapeutice de tip cognitiv-comportamental
- informaţii privind intervenţiile şi serviciile specializate pentru tulburările legate de consumul de alcool.
- un forum
- posibilitatea contactării via e-mail a unui specialist



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite