Mihai Todor a pus bazele Festivalului de la Sighişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul este pasionat de tot ce ţine de epoca medievală şi cântă la flaut vertical în trupa „Truverii“.

Pasiunea pentru teatru o are din liceu, dar legăturile sale cu arta sunt mult vechi, fiindcă a urmat cursuri de balet încă din şcoala generală. Când şi-a ales facultatea, a dat însă la Politehnică, convins că menirea sa în viaţă este să devină inginer. A ţinut totuşi în continuare legătura cu artele, iar în studenţie şi-a făcut, împreună cu un coleg, un grup de pantomină, „Rod şi Red“. „La început participam la petreceri unde pregăteam diferite numere, dar apoi am luat lucrurile mai în serios“, îşi aminteşte Todor.

Citiţi şi: Călin Hanțiu - Cavalerul baletului constănțean

În 1988, după facultate, a pus bazele trupei de dans contemporan „Compania de Artă Studio 24“, care există şi în ziua de astăzi, iar apoi s-a înscris la Academia de Teatru şi Film, unde a urmat Regie. Alături de trupa sa de pantomimă a jucat în diferite piese atât în limba română, cât şi în italiană sau franceză şi s-a specializat pe „commedia dell'arte”, o formă a teatrului de improvizaţie.

Spectacole medievale
În 1991, Mihai împreună cu trupa sa de teatru au plecat în turneu în cinci oraşe din Ardeal, unde au pus în scenă spectacole de poezie, de cântec medieval şi de dans, care se desfăşurau pe stradă. Printre oraşele unde „s-au dat în spectacol“ a fost şi Sighişoara, de care s-au îndrăgostit. „Ne-am zis că e prea frumos să nu se întâmple ceva special. Astfel, ne-am gândit că ar fi frumos să organizăm un festival care să se desfăşoare în fiecare an aici“, povesteşte bucureşteanul. Autorităţile locale s-au arătat foarte sceptice, însă, în privinţa reuşitei acestui proiect şi nu au vrut să se implice. A reuşit, însă, împreună cu trupa sa şi cu parteneri privaţi să dea viaţă celui mai cunoscut festival medieval din România.

Dar după patru ediţii a hotărât să se retragă, nemulţumit de atmosferă. „Acum se bazează totul pe comerţ şi evenimentul nu mai are nicio legătură cu atmosfera medievală de la început. Spectacolele se desfăşoară pe scene de metal, nu din lemn, ca la început“, susţine Mihai.

Data şi locul naşterii: 30 aprilie 1961, Bucureşti
Studii: Academia de Teatru şi Film (ATF), Bucureşti
Familie: Căsătorit cu Carmen de zece ani

Lucruri care-i plac:
„Când am timp îmi place foarte mult să merg la munte. Iubesc arta, în orice formă ar fi ea: de la pictură, la coregrafie, dans, muzică şi film. Îmi plac foarte mult oraşele medievale cum ar fi Sighişoara şi Veneţia“, susţine Mihai.

Lucruri care nu-i plac:

„Urăsc faptul că ne batem joc de identitatea culturală şi detest făţărnicia şi oportunismul. Nu-mi place politica şi minciuna“, spune bucureşteanul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite