Mihai Ceciu, ceasornicarul de lux care nu poartă ceas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai a reparat în România ceasuri de lux de sute de mii de euro şi exemplare istorice, precum cele ale lui Carol I şi Maria Rosetti, dar nu poartă ceas.

Mihai are o pasiune pentru ceasuri încă din facultate, după ce s-a jucat cu câteva exemplare electronice. „Voiam să intru în spatele ceasului şi m-am tot jucat cu cele electronice, dar la acestea nu este nimic în mişcare. Aşa am ajuns la ceasurile mecanice, care sunt cu mult mai fascinante. Un ceas mecanic este o inimă care bate şi care se vede", îşi aminteşte Mihai primul contact cu orologiu, în urmă cu mai bine de 20 de ani.

Imediat ce a desluşit detaliile unui ceas, el a ştiut că vrea să devină ceasornicar. „Pe atunci eram un pic complexat că această meserie era la acelaşi nivel cu cea de cizmar, dar am vrut să schimb această concepţie", îşi aminteşte Mihai.

Deschizător de drumuri
Din dorinţa de a-şi urma visul, Mihai a fost primul student din Europa de Est care a urmat cursurile celebrei şcoli de ceasornicari Wostep, din Neuchatel. În cei doi ani de cursuri în Elveţia, Mihai a studiat ceasul în subdiviziuni, a luat fiecare parte a unui orologiu şi a analizat-o. „Am făcut si matematică, aveam probleme de genul: dacă îţi lipsesc două roţi, calculează numărul de dinţi pe care i-ar fi avut şi altele de acest fel", povesteşte Mihai.

După ce a terminat cursurile din Elveţia, românul a fost curtat de multe firme mari de orologerie, printre care şi Omega, dar el a ales să se întoarcă în ţară. „Nu m-am văzut făcând o muncă repetitivă. Ei fac acelaşi lucru la nesfârşit. Era o doamnă care măsura şuruburile, pur şi simplu asta făcea tot timpul. Fiecare angajat se specializează pe un singur lucru", explică Mihai. Astfel, el şi-a deschis propria afacere în România. Laboratorul Horologivm este singurul loc în care se efectuează reparaţii şi restaurări pentru ceasuri de lux la nivel elveţian, de către o echipă de specialişti formată în acest spirit.

Lucrează şi gratis, de plăcere
Mihai lucrează cu ceasuri de zeci, chiar sute de mii de euro, le restaurează şi le face să arate ca noi. De cele mai multe ori lucrează la un ceas fără să se uite cum zboară timpul. „Chiar dacă multe restaurări sunt scumpe, sunt cazuri când nu iau niciun ban, doar pentru că am avut ocazia să lucrez la o asemenea capodoperă", spune Mihai.

Laboratorul său din Bucureşti are în grijă şi exponatele Muzeului de Ceasuri din România. Astfel, Mihai a ajuns să restaureze ceasurile lui Carol I şi al Mariei Rosetti. Acum aproape doi ani, afacerea lui s-a extins şi a deschis primul magazin de ceasuri pre-owned. „Mulţi clienţi pentru care restauram ceasuri ne-au întrebat dacă putem să le vindem", a explicat Mihai cum a deschis magazinul Horologivm de pe strada Boteanu din Capitală.

Conceptul acestuia este însă diferit faţă de celelalte magazine unde se vând ceasuri. Mihai face şi expoziţii cu ceasuri si lumea poate să vină să admire lucrările în opere limitate. „Dacă trecem de partea tehnică sau comercială că ne arată doar ora, ele sunt de fapt obiecte de artă. Te uiţi la ele şi nu te mai saturi", explică tânărul.

Întrebări şi răspunsuri:
De unde dragostea pentru acest obiect?
Ceasurile fascinează foarte mult, mai ales pentru că au atât de multă tehnică şi măiestrie pe milimetru pătrat. În plus, este cel mai mic obiect care înglobează cunoştiinţe din domenii atât de variate - matematică, mecanică, astronomie, artă.

Cum aţi avut ideea de a face expoziţii?
Nu ştiu cum mi-a venit ideea de expoziţie, dar o să fie multe. M-am gândit la cei pasionaţi care nu au acces la anumite piese orologere. Dacă nu ştii ce-i în spatele obiectului, oamenii care l-au gândit, este ca şi cum ai cravata la gât şi ceasul la mână fără a aprecia munca pe care au presupus-o.

Profil:
Născut: 25 noiembrie 1973, Constanţa
Studii: Politehnica Bucureşti, secţia Mecanică-fină, Şcoala de ceasornicari Wostep din Neuchatel, Elveţia
Familie: Este căsătorit de aproape 4 ani

Ce-i place:
„Îmi place lucrul bine făcut şi, de asemenea, am un defect de vedere - văd foarte bine. Observ chiar cu coadă ochiului când ceva nu este bine", spune Mihai. El a adăugat că se relaxează atunci când şofează, dar, desigur, nu pe străzile din Bucureşti.

Ce nu-i place
„Mi se pare incredibil cât de mult timp pierd oamenii fără să-l aprecieze. Mă enervează oamenii care gândesc şi au ca motto expresia «Lasă că merge aşa!». La mine trebuie să fie totul perfect", mai spune Mihai.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite