Metroul aduce panica în Drumul Taberei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din zona Valea Ialomiţei sunt speriaţi că le vor fi demolte blocurile odată cu lucrările la magistrala Universitate-Drumul Taberei. Potrivit autorităţilor, lucrările ar trebui să înceapă în acest an, iar finalizarea este estimată pentru anul 2015.

Odată cu aprobarea proiectului care vizează construirea Magistralei 5 de metrou, între Universitate şi Drumul Taberei, locuitorii din zonele în care vor fi amplasate gurile de acces la metrou erau cei mai fericiţi.
„Suntem prea gâtuiţi aici. Este util metroul pentru a putea ieşi şi noi mai uşor din această zonă“, spune Gabriel Sandu, un bucureştean în vârstă de 55 de ani care locuieşte într-un bloc de pe Valea Ialomiţei. Cu toate acestea, oamenii au început să se sperie după ce în urmă cu o lună mai mulţi muncitori au făcut săpături în jurul blocurilor cu scopul de a testa solul în vederea construirii gurilor de metrou. „Acum vreo lună au venit în faţa blocului să facă determinari, să testeze solul şi oamenii au început să-şi facă griji că ne demolează“, mai spune Gabriel.

„Nu vreau să mă mute“
La parterul unui bloc din aceeasi zonă, doamna Maria şi-a deschis de aproape trei ani un magazin, a investit în apartament cât şi-a permis, iar gândul că ar putea fi expropriată nu-i dă pace.
„Am venit de la Suceava, de şase ani stau aici şi m-am ataşat. Suntem foarte speriaţi cu toţii. Peste 80% dintre locuitorii blocului sunt pensionari, iar unii dintre ei au mai fost daţi afară din casele naţionalizate şi aduşi aici“, povesteşte Maria Suciu, în vârstă de 57 de ani. Femeia spune că în tot acest timp s-a ocupat de grădiniţa din faţa blocului, a plantat flori, a pus gard şi copertină şi a cheltuit mult pentru deschiderea magazinului de lângă scară. Zvonurile au circulat prin tot blocul chiar dacă oamenii nu au fost anunţaţi oficial de nimeni. „Dacă mă mută e ca şi cum aş lua-o de la capăt, chiar dacă ne dau bani“, mai spune Maria.

„Am făcut tot posibilul să nu demolăm nimic“
Directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte, îi linişteşte pe locuitorii din zonele vizate pentru construirea metroului. „Am făcut tot posibilul să nu expropriem. Gurile de metrou vor fi, in funcţie de spaţiu, câte 2, 3 sau 4 şi am ales spaţiile publice din intersecţiile cele mai mari din respectivele zone“, a declarat directorul Metrorex.

Astfel, proiectul vizează construirea unei magistrale de 9 kilometri care să facă legătura între Drumul Taberei – Universitate şi costă aproximativ 900 de milioane de euro. Segmentul va avea 14 staţii: Universitate 2, Cişmigiu, Haşdeu, Eroilor 2, Academia Militară, Orizont, Favorit, Drumul Taberei 34, Parc Drumul Taberei, Romancierilor, Valea Ialomiţei. De la Romanciarilor o altă linie va duce către Brâncuşi, Râul Doamnei, Prelungirea Ghencea şi Ghencea.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite