Bucureşti: Medicul Alexandru Vlad Ciurea A făcut 20.000 de de operaţii pe creier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De peste patru decenii fiecare zi din viaţa Prof. dr. neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea reprezintă o luptă acerbă pentru etalarea perfecţiunii într-o meserie care nu-i permite să greşească. Cele peste 20 mii de operaţii pe creier din carieră din care jumătate efectuate la copii, l-au propulsat pe medical român în rândul elitelor mondiale ale neurochirurgiei.

La vârsta la care mulţi copii sunt fascinaţi de tot felul de jucării, profesorul Alexandru Vlad Ciurea şi-a descoperit adevărata vocaţie, ca urmare a mediului familial complex în care a crescut. Aşa se face că a pornit să descifreze tainele medicinei  încă de la şase ani după ce primii profesori i-au fost chiar membrii familiei după cum îşi aminteşte reputatul neurochirurg.
 “Bunicii din partea mamei au fost medici , la fel şi unchiul şi mătuşa mea. În casă se discuta încontinuu numai şi numai despre medicină, despre cazurile complicate cu care se confruntau, despre rezolvări dar şi despre noutăţile din domeniu. Aceste lucruri fără să vrei le asimilezi ca şi copil iar apoi îţi pui tot felul de întrebări. La şase ani spre exemplu ştiam la ce este bun forcepsul” povesteşte profesorul Alexandru Vlad Ciurea

Neurochirugia, o adevărată provocare

Profesorul AV Ciurea povesteşte că după ce a a absolvit în 1964 Institul de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, a fost convins de către renumitul  profesor Arsene că ramura neurochirurgiei va avea în România un viitor cu totul deosebit.
“După ce am ajuns în spitalul Gheorghe Marinescu îmi aduc aminte că niciunul dintre absolvenţii de atunci care luaseră examenul de rezidenţiat nu doreau să facă această meserie.Puteam să aleg orice pentru că absolvisem între primii 5 din ţară şi am ales aceată ramură pentru că mi s-a părut extrem de interesantă. Profesorul Arsene m-a convins şi în timp am constatat că afecţiunile neurochirurgicale au şi rezolvări, uneori miraculoase” mai spune profesorul Alexandru Vlad Ciurea.

 Inventator de la mijlocul anilor 80

Medicul Alexandru Vlad Ciurea şi-a dobândit reputaţia în urma unor operaţii extrem de laborioase despre care specialiştii şi pacienţii le-au numit ca fiind adevărate miracole.
În paralel profesorul Ciurea a căutat încă de la începutul carierei să aline suferinţele copiilor bolnavi de hidrocefalie.
Într-un moment de criză financiară cu care spitalele din ţară se confruntau la mijlocul anilor 80, profesorul Ciurea a reuşit să pună la punct în premieră o metodă de drenare a lichidului cefalo-rahidian, procedeu care a primit ulterior şi brevet de invenţie.
“Pe vremea aceea trebuia să punem nişte valve la copii care costau foarte scump. Îmi aduc aminte că în anul 1985 de familia unui copil care era disperată că nu putea să-i cumpere aceste valve automate. Atunci am avut ideea să folosesc un anumit tip de drenaj care după aproape 1500 de operaţii reuşite l-am brevetat la OSIM Această invenţie funcţionează şi în ziua de astăzi în toate spitalele din ţară ” povesteşte profesorul Alexandru Vlad Ciurea.
 
Cât de dificilă este meseria de neuchirurg?


“Este o meserie foarte dificilă întrucât se adresează celui mai important organ din corpul omenesc, care este creierul. Dacă greşeşti 2 sau 3 milimetri în stânga sau în dreapta au loc leziuni ireversibile care pot transforma un om normal într-o legumă. Este meseria care necesită cea mai lungă pregătire”

Care a fost ultima operaţie pe care aţi efectuat-o în premieră în România?


“Luna trecută am operat un copil de doi  ani cu o malformaţie vasculară rară în creier. Este vorba de un anevrism pe care nu l-am mai văzut în carieră la o asemenea vârstă fragedă. În literatura medicală din întreaga lume sunt publicate doar şase cazuri până acum. Această operaţie care a fost un succes este o premieră pentru România”

Ce-i place?

“Îmi place să mă implic în cât mai multe proiecte, atat din lumea chirurgicală, cat şi din cea universitară. Îmi place foarte mult să scriu articole în domeniu. Sunt autor al peste 280 de articole publicate în reviste de marcă din ţară şi străinătate şi a  21 de cărţi de specialitate,coautor in 21 de tratate si monografii şi neurochirurgicale si neurologice”.

Ce nu-i place?


“Nu-mi place că se distruge pe zi ce trece această ţară frumoasă. Lucrurile încep de la lucruri relative simple cum ar fi aruncarea pet-urilor de plastic pe jos şi până la poluarea apelor. Nu-mi place deloc că se distruge pădurea şi munţii noştri au ajuns acum complet devastaţi. Nu-mi plac discuţiile sterile care nu ajung la niciun fel de concluzie”

Profil

Data şi locul naşterii:  Vaslui, 29.09.1940

Experienţă:
Absolvent al Institutului de Medicină şi Farmacie, Bucureşti, promoţia 1964
Diploma de excelenţă “10 pentru România”, cei mai buni 10 chirurgi din România-2007
Doctor în medicină, titlul obţinut în anul 1974, cu teza: “Aspecte terapeutice actuale în adenoamele hipofizare”
 Medic primar neurochirurg, din 1979, titlul obtinut prin examen naţional, pozitia I
Preşedintele Societăţii Române de Neurochirurgie din anul 1999
Seful secţiei I Neurochirurgie al Spitalului Clinic de Urgenţă “Bagdasar-Arseni”
Membru al Academiei de neurochirurgie din Brazilia
Membru al Academiei Oamenilor de Ştiinta din România din noiembrie 2007
Cetăţean de Onoare al Municipiului Braşov

Familie: Căsătorit, doi copii


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite