Medicii la Conferinţa de neuropsihiatrie: "Violenţa a ajuns să fie un coportament normal în societatea românească"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A treia ediţie a Conferinţei de neuropshiatrie pentru medicii de familie a dezbătut agresivitatea şi violenţă ca forme de patologie socială, transmite paginamedicala.ro. Atitudinea agresivă şi comportamentul violent au ajuns să fie „normale” în societatea românească, spun medicii de familie care s-au gândit să ia atitudine.

"În asistenţa medicală primară noi le simţim şi le vedem zilnic. Medicii de familietrebuie să educe pacienţii în sensul stăpânirii pornirilor violente sau să se protejeze pe ei înşişi", a spus dr. Cristian Oana, medic de familie.

Medicii spun că cea mai eficientă metodă este să-i întrebi direct pe toţi depresivii sau cei cu tulburări mintale dacă au de gând să se sinucidă. Majoritatea mprturisesc, au constat specialiştii.

Un alt sfat e acela ca medicii de familie sa fie atenţi la semnele depresiei. Dr. Florin Tudose, medic psihiatru, prezent la eveniment, a vorbit despre depresia vârstnicului care este adeseori neglijată de specialişti. Sotia sa, prof. dr. Catalina Tudose a venit în completare cu o temă legată de agresivitatea pacientului cu demenţă senilă.

"Oricine poate fi violent"

Şi pe ideea că violent ar putea fi oricine, dr. O. Popa Velea a punctat faptul că sindromul de „burn out" (epuizare fizică şi psihică ce are ca simptome, printre altele, absenţa emoţiilor faţă de alte persoane),dacă este ignorat poate da diverse forme de violenţă.

"Problema agresivităţii şi a violenţei este complexă biologic şi sensibilă atât din punct de vedere cultural, cât şi politic. Descoperirile biologice nu ne scutesc în niciun fel de responsabilitatea faptelor noastre violente. Ele ne fac însă mai puţin mândri de moştenirea noastră „sălbatică” şi mai raţionali în demersul de intoarcere la „starea naturala”, a precizat dr. Cristian Sever Oana, organizatorul acestei manifestări.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite