"Nu suntem sclavi ai Curţii de Conturi şi nici ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi medici de familie au protestat, vineri dimineaţa, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), nemulţumiţi de faptul că li s-au cerut adeverinţe noi pentru unii pacienţi şi considerând că aceasta nu este datoria lor, ci a Casei de Asigurări de Sănătate.

Preşedintele Federaţiei Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că dovada calităţii de asigurat este strict apanajul Casei de Asigurări de Sănătate să o controleze, nu a medicilor.

"Este una dintre multiplele datorii care ni se pun în cârcă şi care nu este a noastră. Dovada calităţii de asigurat este strict apanajul Casei (CNAS) să o controleze, dar pentru că acum este un control al Curţii de Conturi şi am înţeles că această Curte de Conturi a cerut ca noi să aducem aceste dovezi de asigurat, nu înţeleg de ce trebuie să o facem noi. Curtea de Conturi ar trebui să se uite în sistemul SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS - n.r.), în mod sigur li s-a oferit această posibilitate, numai că acolo probabil sunt învăţaţi numai cu hârtii şi că oricine este controlat este obligat să aducă", a precizat Mihăilă.


"Pierd timp, benzină şi nervi"

Liderul medicilor de familie a spus că aceştia nu sunt nişte sclavi ai Curţii de Conturi şi nici ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ci au o relaţie de contract, de parteneriat cu Casa de Asigirări.
"Noi ne-am sunat la rândul nostru asiguraţii să le spunem să vină cu adeverinţe proaspete, pentru că nici nu ştii din ce dată îţi trebuie, i-am pus pe drumuri. Promitem să îi trimitem pe toţi la casele de asigurări de sănătate să îşi ia adeverinţa de asigurat", a spus Mihăilă.

Liderului Patronatelor Medicilor de Familie i-a fost cerută adeverinţă pentru doi pacienţi, dar aceasta spune că şi pentru unul este suficient, pentru că "pierde timp, benzină şi nervi". Unul dintre cei doi pacienţi plăteşte direct către Casa de Asigurări, are chitanţă şi nici ea nu este regăsită în sistem, a mai spus medicul.


Au protestat în timpul orelor de program

Medicii au protestat vineri dimineaţa în timpul orelor de program, pentru că aveau termen limită până vineri la ora 9.00 să aducă adeverinţele şi şi-au reprogramat pacienţii.

Curtea de Conturi nu a informat medicii ce se întâmplă dacă nu aduc adeverinţele, a afirmat Doina Mihăilă.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate i-a invitat, vineri, la ora 12.00, la discuţii pe reprezentanţii medicilor de familie.
Medicii de familie au decis, într-o conferinţă din 12 februarie, să nu semneze contractul-cadru cu CNAS, care i-ar duce la faliment şi să conteste în instanţă actele normative ce încalcă drepturile pacienţilor şi medicilor, reclamând că sunt puşi să editeze carduri şi să facă muncă forţată fără să li se asigure cele necesare.

Aceştia au căzut de acord asupra faptului că vor continua să practice medicina fie în mod privat, fie în alte ţări, dacă guvernanţii îi obligă la semnarea contractului.

Medicii de familie şi-au anunţat pacienţii, printr-un mesaj afişat pe uşile cabinetelor, că din 1 aprilie nu îi mai pot îngriji cum ar fi nevoie, pentru că nu pot semna contractul pe 2011 care îi obligă să aleagă cine primeşte medicamente compensate şi cine nu sau să ceară coplată.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite