Medicii care vor oferi servicii de depistare precoce a autismului vor primi deconturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul român va deconta serviciile specializate de depistare activă precoce a tulburărilor de spectru autism. Drept urmare, medicii de familie şi pediatrii care vor face screening în autism, ADHD, etc. vor fi plătiţi de către casele judeţene de asigurări de sănătate, se arată în normele metodologice de aplicare ale Legii autismului, intrate în vigoare de la 1 ianuarie.

Potrivit documentului, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sanătăţii, casele judeţene vor deconta şi tratamentul medicamentos necesar. Normele definesc principalii termeni de specialitate utilizaţi în acest domeniu, identifică echipa multidisciplinară care va avea responsabilităţi şi competenţe în furnizarea serviciilor specializate şi precizează standardele de formare pentru specialiştii care vor lucra in domeniu, transmite paginamedicala.ro.

Astfel, depistarea activă precoce se va efectua tuturor copiilor cu vârste cuprinse între 1-3 ani şi se va realiza pe baza unui chestionar tip screening, care va fi aplicat de medicul de familie sau de pediatru. Evaluările periodice vor fi efectuate la 12, 18, 24 şi 36 de luni.


Nu s-a stabilit cuantumul sumelor pe care le vor primi medicii

Normele metodologice nu specifică exact cu cat vor fi decontate serviciile oferite de medicii de familie şi de cei pediatri. Potrivit documentului, costurile vor fi finanţate "conform contractului cadru existent între medicul de familie sau după caz, medic pediatru".

Medicii înscrişi în screening vor trimite cazurile suspecte medicului specialist care va stabili diagnosticul psihiatric. De altfel, recomandarea planului terapeutic, monitorizarea tratamentului şi evoluţiei pacientului vor fi efectuate tot de către medicul psihiatriu.

Pentru formularea diagnosticului psihiatric sunt necesare:
- evaluarea clinica psihiatrică;
- evaluare clinică psihologică,
- examene paraclinice (EEG, eventual CT, RMN sau alte investigaţii recomandate de medicul specialist, necesare fiecărui caz);
- consultaţii interdisciplinare dacă sunt necesare şi sunt recomandate de medicul specialist.


Este nevoie de mai mulţi specialişti pentru tratamentul persoanelor cu tulburari de spectru autist


    * medic specialist: diagnostic clinic, terapia farmacologica, evaluare periodica, stabilire plan terapeutic si monitorizare;
    * psiholog clinician specializat in tehnici specifice copiilor cu TSA: evaluare psihologica, stabilire plan terapeutic si monitorizare;
    * psihoterapeut specializat in tehnici specifice copiilor cu TSA: elaborarea, implementarea si coordonarea programului psihoterapeutic;
    * psihopedagog specializat in tehnici specifice copiilor cu TSA;
    * logoped specializat in tehnici specifice copiilor cu TSA;
    * kinetoterapeut;
    * asistent social: asigura legatura cu comunitatea, familia si profesionistii in vederea realizarii incluziunii sociale a copiilor cu TSA.

Legea autismului a fost adoptată de Parlamentul României în iunie 2010, iar normele metodologice, apărute cu o întârziere de trei luni, se află în dezbatere publică până pe 19 februarie 2011.


Pregătire pentru specialiştii în domeniu

Numărul cazurilor de autism a crescut foarte mult în ultimii ani astfel încât peste 1.200 de medici de familie, pediatri şi psihiatri vor beneficia de formare continuă la distanţă în vederea depistarii precoce a tulburarilor de spectru autist (TSA).

Întrucât campania "Învingem autismul" a semnalat şi o lipsă a unui sistem naţional centrat pe recuperarea copilului cu autism, Fundaţia Angel Appeal, împreună cu partenerii săi, va deschide 40 de centre de consiliere şi asistenţă pentru copiii cu TSA şi familiile lor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite