Medic român în Anglia: 8.800 de euro salariu, de 44 de ori mai mare decât în România(fără şpagă)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte dintre bucureşteni îi susţin pe medicii tineri care vor să plece în altă ţară pentru a profesa în acest domeni. Alţii însă, spun că nu este corect să plece după ce, o parte dintre viitorii medici, au absolvit o facultate plătită de statul român.

Aproximativ 3.000 de medici şi-au depus weekend-ul acesta CV-urile pentru un job în străinătate, în cadrul Târgului Internaţional de Cariere Medicale, iar majoritatea sunt tineri care lucrează în spitalele bucureştene sau sunt în ultimii ani de studii. Ei au avut de unde alege, pentru că agenţiile de recrutare oferă peste 3.000 de locuri disponibile în spitalele şi clinicile din Marea Britanie, Irlanda, Franţa, Belgia, Germania, Elveţia, Danemarca, Suedia, Norvegia, Malta.

Mulţi însă nu sunt de acord cu plecarea tinerilor medici. Un cititor „adevarul.ro“ scrie pe site: „Medicii? Cu tristete, citeva amanunte despre ei. Majoritatea au ales medicina (1) pentru prestigiu, (2) pentru bani. Majoriotatea nu au nici o chemare pentru a face medicina. Regret, dar daca voiau bani, trebuia sa aleaga alt domeniu“, scrie „Arletty21“.

Daniel, un alt cititor „adevarul.ro“scria însă, că plecările acestora nu sunt convenabile: „în Suedia salariile medicilor sunt de 3000 de € . Apoi plăteşti taxe de 35% pe acesta , chiria între 500 şi 700,  mâncarea cam 300 , abonament mijloace trensport dacă nu ai maăina 100 € , curent 120 € pe trimestru, telefon plus asigurări personale . Apoi trebuie să înveţi limba suedeză“.

„O să ajungem să ne tratăm doar cu ierburi şi ceaiuri naturiste“

bogdan21 scrie pe adevarul.ro că adevărata problemă în România „este dotarea necorespunzătoare a întregului sistem, de la medicii de familie (unii nu au minimul necesar, dar au sute de pacienți), până la unități medico-sanitare sau spitale. Medicii se plâng că trăiesc din șpăgi (!), dar bolnavii mor pe capete, cu medicii de familie la căpătâi. Hotărâți-vă, d-lor medici, ori rămâneți aici și vă dotați corespunzător, ori mergeți pe meleaguri străine și munciți. Vă asigur că banii pe care îi veți câștiga acolo ca și salariu (pentru că șpagă să fiți siguri că nu primiți), sunt comparabili cu șpaga de aici“.

Un alt cititor adevarul.ro este de părere că în scurt timp, „o să ajungem să ne tratăm doar cu ierburi şi ceaiuri naturiste“, comentează el articolul „M-am săturat să trăiesc din şpăgile pacienţilor“.

Salarii incomparabile cu cele din Bucureşti
„Sunt căutate toate specializările, iar salariile sunt incomparabil mai mari faţă de cele din România. De exemplu, cel mai mic salariu este de 3.000 de euro pentru un rezident sau un medic începător în Germania, iar un medic cu doi ani de experienţă este plătit cu 8.800 de euro lunar în Anglia. Salariul pentru un medic cu vechime se ridică chiar la 10.000-12.000 de euro lunar“, a spus Simona Oprea, unul dintre organizatorii târgului.

Majoritatea celor care au venit la târg au vârste de până în 35 de ani şi reprezintă categoria celor care nu au apucat să intre în „sistemul medical putrezit, plin de şpagă şi dezinteres“ de la noi, aşa cum l-a denumit unul dintre organizatorii târgului.

„Un alt motiv pentru care cei tineri vor să plece este programul mult mai relaxant în Occident. Un medic din Franţa, de exemplu, are una, cel mult două operaţii pe zi, după care pleacă la golf, are timp de studiu, de familie, nu este stresat, nu face gărzi. Cadrele medicale lucrează maximum şase ore pe zi şi de aceea nu sunt stresaţi şi au grijă cum trebuie de sănătatea oamenilor“, a mai spus Simona Oprea.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite