Bucuresti: Maternitatea Giuleşti, un mormânt proaspăt renovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familiile bebeluşilor răniţi se află în continuare la Spitalul „Grigore Alexandrescu” unde aşteaptă cu groază în suflet veşte despre starea copiilor lor. O familie şi-a pierdut fetiţa şi acum îi caută trupul neînsufleţit. Un tătic a încercat să stingă focul dar hidrantele nu funcţionau şi nu erau nici senzori de incendiu cu toată că secţia era proaspăt modernizată şi renovată.

image

Sorin Prişcă, managerul Matern Arad: „Cauza tragediei de la maternitatea Giuleşti e minoră. Efectul e devastator”

Gravidele din Vest fug în Ungaria să nască, speriate de pericolele şi murdăria din maternităţile româneşti

În incendiul de luni seară au murit trei bebeluşi iar luni spre marţi noapte a decedat al patrulea din cauza arsurilor grave pe aproape 80% din suprafaţa corpului.

Medicii se luptă să salveze alţi şapte nou-născuţi aduşi la Spitalul Grigore Alexandrescu, care, spun specialiştii, se află în continuare în pericol din cauza rănilor profunde, unul dintre ei în stare foarte gravă.

Părinţii bebeluşilor arşi la Maternitatea Giuleşti spun că spitalul nu îndeplinea normele de siguranţă pentru incendii.

Tatăl unuia dintre nou-născuţi a spart geamul unui hidrant şi a descoperit cu stupoare că nu era făcută alimentarea cu apă aşa că nu a putut să stingă focul.

„Domnul Coman a încercat să facă ceva mai ales că soţia lui tocmai născuse gemeni. A spart geamul unui hidrant şi a încercat să stingă focul dar nu a avut cu ce pentru că nu era apă pe furtun. Dacă cineva ar fi controlat hidrantele poate că nu se ajungea la tragedia asta”, a spus plângând mama unui bebeluş care a fost de asemenea rănit grav în incendiul de aseară.

Le-au ars până şi brăţările de pe mânuţe


„Ginerele nostru ne-a povestit că a încercat să stingă focul dar nu a curs decât o cană de apă de pe furtun”, ne-au spus bunicii gemenilor.

Familia Coman a trecut prin clipe de groază mai întâi pentru că gemenii, o fetiţă şi un băiat, au fost duşi la Spitalul „Grigore Alexandrescu” fără ca părinţii să ştie ce se întâmplă cu copiii lor.

Până marţi dimineaţă nimeni nu le-a putut da informaţii concrete despre starea lor pentru că nu puteau fi recunoscuţi din cauză că brăţările cu numele arseseră.

Cei doi copiii au fost stabilizaţi şi se află în continuare la Terapie Intensivă. „Va trebui să răspundă cineva pentru tragedia asta”, au mai spus bunicii cu lacrimi în ochi.

Şi-au pierdut primul născut

Ylmaz Aliriz şi Mihaela Damian şi-au pierdut în tragedia de luni seară primul lor copil, o fetiţă.

Prietenul lor de familie şi colegul lor de muncă, Şahin Mustafa, a povestit pentru „Adevărul” despre chinurile prin care au trecut cei doi părinţi de înger.

„Tatăl era la muncă iar eu am aflat că este incendiu şi am venit la spital. Am găsit-o pe Mihaela pe lângă un gard, plângea şi întreba pe toată lumea de copilul ei. Nimeni nu ştia nimic”, a spus Mustafa.

Bărbatul a aflat atunci că a este posibil ca unii copii să fi murit dar că a încercat să o încurajeze pe mămică.

„Între timp a venit şi tatăl copilului şi împreună am mers la Spitalul „Grigore Alexandrescu” unde aflaserăm că au fost duşi copiii. Când am ajuns acolo nimeni nu ştia ce să ne spună, nu existau informaţii că ar fi copilul lor acolo. La puţin timp ne-a sunat cineva şi ne-a spus că fetiţa prietenilor mei este printre cei trei copiii care au murit în incendiu”, a mai povestit bărbatul.

„Sunt prea tineri pentru o asemenea durere. Mama are doar 20 de ani şi abia aştepta să-şi vadă copilul. Nu ştiu cum vor trece peste calvarul acesta”.

Părinţii vor măcar să ştie ce este cu copilul lor, chiar dacă este mort.

„Nimeni nu ne spune unde este, să-l luăm măcar mort. Mama este în stare de şoc, nu mai ştim cu cine să vorbim, nimeni nu ne dă nicio informaţie”, a mai spus Mustafa care împreună cu cei doi părinţi a bătut ieri drumurile între spitale şi IML pentru a da de urma pruncului ucis de flăcări.

O asistentă la 20 de copii

Părinţii celor şapte bebeluşi care au supravieţuit incendiului, stau de două zile în curtea Spitalului „Grigore Alexandrescu” fără să doarmă şi fără să mănânce.

Ei trec cu repeziciune de la tristeţe şi disperare la furie şi indignare.

„Sistemul medical ne-a distrus copiii. Nu sunt cadre medicale şi nu are cine să aibă grijă de pacienţi. La Secţia de Terapie Intensivă, unde se aflau copiii, era o asistentă care avea grijă de 20 de copii. Femeia era plecată atunci când a izbucnit incendiul”, a spus un părinte.

Surse din spital spun că incendiul a izbucnit de la un scurtcircuit după care incendiul s-a propagat şi a provocat explozia.

„Nu cred  că a avut loc mai întâi explozia şi apoi incendiul, cred că a fost invers, mai întâi a fost un scurt apoi a luat foc şi focul s-a extins. Nefiind niciun cadru medical în zonă nimeni nu a simţit fumul şi nu s-a intervenit decât când era prea târziu. Copii au stat minute bune în flăcări până când au venit pompierii”.

Scurtcircuit la o instalaţie improvizată

Surse judiciare susţin aceleaşi informaţii şi spun că explozia produsă în secţie ar fi fost declanşată de un scurtcircuit, probabil de la neizolarea a două fire ale unei instalaţii improvizată de aer condiţionat.

De asemenea, potrivit aceloraşi surse, copiii de la secţia de reanimare nu erau supravegheaţi şi nu exista detector de fum. „Ancheta a fost preluată de către Parchet şi se încearcă să se afle cauza exactă a exploziei. Într-adevăr, secţia nu era sub supraveghere”, a declarat Anca Onofrei, ofiţer de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti.

Medicii spun că orice tip de aparatură şi instalaţiile din spitale trebuie verificată de firme de profil sau de angajaţii spitalului.

„La noi ca şi la Maternitatea Giuleşti, se controlează lunar aparatura. Cine face controlul dă avizul de funcţionare şi este direct răspunzător de ceea ce se întâmplă”, a spus dr. Dan Enescu, managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu”.

Multiple anchete, ale spitalului, Parchet şi Ministerului Sănătăţii se află în prezent în desfăşurare şi urmează ca până mâine să se afle cine este responsabil de starea aparaturii şi a instalaţiilor electrice de la Giuleşti. De asemenea, în cursul zilei de astăzi, autorităţile au interogat o mare parte din personalul maternităţii pentru a putea fi stabilite cauzele tragediei.

Carbonizaţi de vii

Explozia de la Maternitatea Giuleşti s-a soldat cu moartea a patru bebeluşi care veniseră pe lume de doar câteva zile.

Alţi şapte se zbat între viaţă şi moarte la Spitalul „Grigore Alexandrescu“.

De asemenea, alte 113 persoane au fost scoase de urgenţă din clădire. Dintre aceştia 53 erau copii şi 60, femei.

"Va fi un punct de reper în istorie. Amintiţi-vă cât caz s-a făcut în urmă cu câteva luni când un copil de cinci zile a fost ars pe 20% din suprafaţa corpului.

Acum este vorba de opt copilaşi care nu au nici măcar trei kilograme şi cu arsuri mult mai grave”, a mai spus managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu”, Dan Enescu”




București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite