Marşuri de Florii în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Credincioşi ortodocşi şi catolici vor celebra sărbătoarea Floriilor  astăzi şi mâine, pe străzile Bucureştiului, cu flori şi crenguţe de salcie. Peste 12.000 de persoane vor participa în Capitală la procesiunile organizate pentru marcarea intrării Mântuitorului în Ierusalim.

Patriarhia Română organizează un pelerinaj astăzi, în ajun de Florii, la care vor participa preoţi şi credincioşi din Bucureşti şi din judeţul Ilfov. Procesiunea ortodocşilor va începe la Mănăstirea Radu Vodă, situată lângă Piaţa Unirii, la ora 16.15. Enoriaşii vor mărşălui de aici spre Mitropolie, pe ruta Bulevardul Mărăşti- Bulevardul Dimitrie Cantemir - Strada Bibescu Vodă - Calea Şerban Vodă - Strada Principatele Unite - Aleea Mitropoliei.

La Mănăstirea Radu Vodă, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va sfinţi ramurile înverzite ce vor fi împărţite credincioşilor. Preoţii şi enoriaşii vor parcurge traseul cântând psalmi şi purtând icoane, flori şi ramuri de salcie.

Părintele Ilie Costescu de la Biserica Sfântul Ilie din cartierul Titan a explicat, pentru „Adevărul“, că florile şi ramurile de salcie sfinţite în Ajunul Floriilor se pun la icoane, pentru ca acestea să-i protejeze pe credincioşi. „După ce se usucă, ramurile de salcie şi florile nu se aruncă, fiind sfinţite. Se fărâmă şi se pun la florile din glastră“, a explicat părintele Ilie Costescu. Procesiunea se va încheia cu o slujbă la Catedrala Patriarhală, unde pelerinii vor fi întâmpinaţi, la ora 17.15, de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel.

Catolicii se strâng la „Sf. Iosif”
Credincioşii romano-catolici vor organiza procesiunea de Florii mâine, de la ora 14.00. La evenimentul ce va începe la Biserica Sacré-Cœur, din cartierul Dorobanţi,  şi va continua pe traseul Strada Demetriade- Bulevardul Aviatorilor- Calea Victoriei- Strada General Berthelot- Catedrala Sf. Iosif, vor participa peste 2.000 de credincioşi.

În timpul marşului, preoţii şi credincioşii vor purta ramuri de salcie în mână şi vor cânta „Osana, fiul lui David“. „Tinerii vor purta pe braţe o cruce de mari dimensiuni care simbolizează angajamentul lor de a-l urma pe Isus“, a explicat, pentru „Adevărul“, părintele Iacob Ieronim.El a adăugat că o parte din aceste ramuri vor fi păstrate în biserică, apoi vor fi incinerate. „Cenuşa ramurilor de salcie va fi presărată pe capetele credincioşilor, în Miercurea cenuşei, înainte postului mare de anul viitor. Cenuşa reprezintă un îndemn la pocăinţă pentru credincioşi“, a mai spus părintele Iacob Ieronim.

La sfârşitul procesiunii, la ora 15.00, Arhiepiscopul Ioan Robu va celebra Sfânta Liturghie Solemnă de Florii, în Catedrala Sfântul Iosif. Duminica Floriilor marchează săptămâna dinaintea Paştelui, intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim întâmpinat cu bucurie şi speranţă de oameni. În cele două zile de procesiune, deplasarea autovehiculelor se va face pe banda întâi de circulaţie, iar traficul va fi restricţionat pe anumite porţiuni.

Peste un milion de români au nume de floare
Aproximativ 1.500.000 de români îşi sărbătoresc mâine onomastica. Potrivit statisticilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, din cele 1.493.074 de persoane care poartă nume de floare,  630.115 sunt femei, majoritatea purtând numele Viorica.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite