Bucureşti: Maria Băcescu extraterestrul care îl răpeşte pe Moş Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra, în vârstă de 30 de ani, întruchipează personaje de poveste la petrecerile pentru copii, iar în perioada Sărbătorilor de iarnă este spiriduşul, renul lui Moş Crăciun sau extraterestrul care îl fură pe Moş.

Atrasă de scenă încă din copilărie, Maria Băcescu şi-a dorit dintotdeauna să devină regizor de teatru. „Mama este actriţă în Chişinău, iar tatăl meu a terminat studii în domeniu. Practic am crescut în sălile de teatru. Altă profesie nu aş fi putut avea“, a spus tânăra.

Motivul pentru care a ales să specializeze în teatru de păpuşi este acela că îi sunt foarte dragi copiii. Din 2001, Maria este regizor şi actor la Libelula Entertainment, iar jobul său este să-i înveselească pe micuţi, intrând perfect în pielea personajelor de poveste. „Împreună cu o întregă echipă, mergem acolo unde copiii au nevoie de noi. La serbările şcolare, la petrecerile organizate de firme pentru prichindeii angajaţilor, dar şi la petreceri private“, a explicat Maria.

De Crăciun, extraterestru sau ren
În această perioadă, firma la care lucrează Maria este foarte solicitată. Un show de Crăciun de 40 de minute costă peste 100 de euro. Printre personajele cărora tânăra le dă viaţă în pragul sărbătorilor de iarnă se numără renul şi spiriduşul Moşului, dar şi extraterestrul care reuşeşte să-l răpească pe Moş.


Pentru personajul din urmă a creat o poveste interesantă: extraterestrul a coborât printre pământeni special să-l fure pe Moş Crăciun pe care îl confundă cu Moş Marţun, cel care aduce cadouri pe planeta Marte. După ce marţianul îl fură pe Moş, spiriduşii îi provoacă la luptă. Astfel, se constituie două echipe: cea a marţienilor şi cea a spiriduşilor lui Moş Crăciun. Terenul de luptă este camera unde se împodobesc brazii. Practic, echipa care împodobeşte cel mai bine bradul îl câştigă pe Moş. Însă, spiriduşii sunt învingători de fiecare dată, reuşind să elibereze simbolul Crăciunului.
Cât îi priveşte pe învinşi, Jocul Planetelor, Jocul Pietrelor Pretioase, Dansul Lunii sunt câteva dintre surprizele pe care extratereştrii aşteaptă să le împărtăşească copiilor.
 
Este vrăjitoarea din Hänsel şi Gretel

Inedit este faptul că personajele care îi plac cel mai mult Mariei sunt rolurile negative. Astfel, ea spune că i se potrivesc ca o mănuşă rolurile vrăjitoarei din Hänsel şi Gretel şi cel al Lupul din Scufiţa Roşie. Poveştile sunt adaptate, iar în final personajele negative ajung să fie iubite de copii. Spre exemplu, de vrăjitoarea din povestea Hänsel şi Gretel, în final, micuţii spectatori ajung să prindă drag. „Cu toate că cei mici ştiu că vrăjitoarea mănâncă deseori copii, aceştia nu îi doresc moartea. Ba chiar la sfârşit şi-ar dori să o salveze. În spectacolul adaptat după povestea celebrilor fraţi Grimm, vrăjitoarea este o bătrânică senilă, care stârneşte compasiune“, a mai spus tânăra.

Ursitoare şi zână
Maria reuşeşte să intre la fel de bine şi în pielea personajelor pozitive. Astfel, ea este zâna care vine la tăierea moţului la băieţi sau la ruperea turtei la fete şi una dintre ursitoarele care vine la botezul micuţului. „Toate cele pe care le ursim sunt de bine pentru copil. Este foarte emoţionant atunci când părinţilor li se umezesc ochii pe parcursul  spectacolului!“, a mai spus Maria Băcescu.


Maria Băcescu
19 martie 1979, la Chişinău, Republica Moldova
Studii: Facultatea de Management  în Arte, Chişinău, 2001
Facultatea de Teatru, specializarea Teatrologie, UNATC Bucureşti, 2001
Masterat în Regie-Teatru, UNATC Bucureşti, 2002
Experienţă: Director de evenimente, actor şi regizor la Libelula Entertainment
 
Ce îi place

„Îmi place să mă bucur de viaţă, de fiecare clipă petrecută în familie şi alături de prieteni. Iubesc aerobicul şi practic acest sport de fiecare dată când am ocazia. Merg cu plăcere pe munte. Un alt lucru care îmi place este tortul Diplomat.“
 
Ce nu îi place
„Nu îmi place frigul. De asemenea, detest combinaţiile mai ales cele culinare, de exemplu ciocolata cu rom. Nu suport să mă demachiez şi nu îmi plac cifrele. Nu am avut niciodată aptitudini la matematică.“
 
Întrebări şi răspunsuri

Ce altă profesie ţi-ar fi plăcut să ai?

Mi-ar fi plăcut să fac radio, pentru că eu am terminat şi specializarea jurnalism. Totuşi nu aş renunţa la ceea ce fac acum. Am lucrat la un moment dat în presă, am fost colaborator la o revistă de teatru.

Unde te vezi peste câţiva ani ?
Cu siguranţă mă văd în acelaşi domeniu. Însă, intenţionez să fiu mai puţin prezentă în spectacole şi să mă ocup mai mult de concept, cu alte cuvinte de părtea de creaţie a ceea ce înseamnă un spectacol pentru copii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite