Manifestaţie mută, cu picturi şi fotografii, împotriva demolării Halei Matache

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 30 de bucureşteni, majoritatea artişti, arhitecţi, pictori, scriitori şi matematicieni, s-au adunat sâmbătă la prânz în faţa Pieţei Matache pentru a protesta faţă de demolarea halei

Hala Matache va fi demolată pentru a face loc Bulevardului Uranus va lega Piaţa Victoriei, Buzeşti, Berzei şi Podul Haşdeu de Palatul Parlamentului, Piaţa George Coşbuc şi va continua până în Şoseaua de Centură

FOTOGALERIE: Mai mulţi artişti au protestat într-un mod inedit faţă de demolarea Halei Matache

image
image
image
image
image
image

Protestatarii au organizat o manifestaţie inedită, mută şi creativă, unii pictau sau desenau iar alţii fotografiau pentru ultima dată piaţa ce urmează a fi demolată pentru a face loc Bulevardului Uranus.


"Aici încă se mai face comerţ tradiţional"

“Voi desena pentru ultima dată Piaţa Matache aşa cum este acum, aşa cum o ştim. Clădirea are o încărcătură istorică şi simbolică ce reprezintă identitatea noastră. Aici este unul dintre puţinele locuri unde se mai face comerţ tradiţional, unde se crează o legătură specială între cumpărător vânzător”, ne-a spus Claudia Pamfil, arhitect.

 

Artiştii au oferit cursuri de desen pentru începători celor care au mai puţină îndemânare sau care nu şi-au descoperit încă talentul, dar care au venit la Piaţa Matache pentru a susţine cauza protestului.

“Primăria nu ne-a aprobat mitingul aşa că am găsit altă formă de protest. Am fi dorit să facem aici şi un concert la care să vină mai multe trupe dar nu ni s-a permis. Sunt indignată că într-o ţară aşa–zis liberă nu eşti de fapt liber să te manifeşti”, ne-a spus Domnica Matri, una dintre participantele la protest.


Hala va fi reconstruită, spune primarul

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că demolarea nu este definitivă, hala urmând a fi reconstruită după terminarea lucrărilor. Decizia reprezentanţilor primăriei a fost luată la începutul săptămânii trecute, după ce reprezentanţii Ministerului Culturii au dat aviz de declasare, Hala Matache figurând în patrimoniul cutural.

image
image

Promisiunea primarului cum că hala va fi reconstruită şi că faţada va fi păstrată intactă nu i-a liniştit însă pe protestatari. Dimpotrivă, câteva zeci de personalităţi ale culturii româneşti, printre care Stere Gulea, Mircea Cărtărescu, Dumitru Ţepeneag, Mircea Toma, Horia Roman Patapievici, Theodor Paleologu şi Gabriel Liicean, i-au adresat o scrisoare deschisă ministrului Culturii în care cer oprirea demolărilor.

“Va asigurăm că identitatea istorică a comunităţilor nu se transmite generaţiilor viitoare prin imitaţii şi copii. Aşa cum coperta unui volum de poeme, fie ea oricât de frumoasă, de ediţie princeps sau de copie fidelă, nu transmite substanţa poeziei, nici copia unei faţade nu este purtătoare de memorie culturală”, se arată în scrisoarea către ministru.

În zonă sunt încă cinci case aflate în patrimoniu şi în cazul cărora Primăria aşteaptă de asemenea avizul ministerului pentru a le demola.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite