Mâine vor fi judecaţi angajaţii Maternităţii Giuleşti pentru moartea bebeluşilor în incendiul din august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, 7 februarie, va fi avea loc primul termen în procesul privind incendiul din 16 august 2010 de la Maternitatea Giuleşti, în urma căruia au murit şase bebeluşi. Vor fi judecaţi fostul manager Bogdan Marinescu, asistenta Florentina Cîrstea, Vasile Dima, Adrian Ioan Toma şi Gigel Oprea, acuzaţi de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Primul termen, care ar fi trebuit să aibă loc în urmă cu o lună, a fost amânat pentru data de 7 februarie deorece doi dintre cei trimişi în judecată, Adrian Toma şi Bogdan Marinescu, au cerut să li se dea timp pentru a-şi angaja avocaţi şi pentru a-şi pregăti apărarea.

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au deferit justiţiei pe Florentina Daniela Cârstea şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Profesor dr. Panait Sârbu", pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă, precum şi pe Bogdan Marinescu, Vasile Dima, Adrian Ioan Toma şi Gigel Oprea, acuzaţi de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

În 16 august, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu", a izbucnit un incendiu în urma căruia şase nou-născuţi aflaţi în salon, au decedat, iar alţi cinci au suferit vătămări corporale grave. De asemenea, s-a produs o pagubă materială de 1.500.602 de lei, prin distrugerea aparaturii medicale şi a celorlalte obiecte din salon.


Cine sunt acuzaţii şi ce au făcut ei?

"Bogdan Marinescu, în calitate de manager al spitalului, nu a întreprins demersuri pentru înfiinţarea în cadrul unităţii spitaliceşti a Serviciului Intern de Prevenire şi Protecţie astfel cum prevăd dispoziţiile Legii 319/2006. Acest serviciu ar fi trebuit să aibă în competenţă inclusiv analizarea alegerii, cumpărării, întreţinerii şi utilizării echipamentelor de muncă, a echipamentelor de protecţie colectivă şi individuală şi care ar fi putut identifica pericolele şi riscurile de natură electrică, aspect care a avut un rol favorizant în producerea incendiului", se arată într-un comunicat trimis de procurori.

"Vasile Dima, în calitate de şef al serviciului tehnic în cadrul spitalului şi responsabil cu protecţia şi prevenirea incendiilor în cadrul aceleiaşi unităţii, nu şi-a respectat obligaţiile referitoare la revizia şi întreţinerea instalaţiei electrice şi nu a luat măsuri de organizare a activităţii de prevenire şi stingere a incendiilor, factori care au contribuit la producerea, amplificarea şi neluarea măsurilor imediate de stingere a incendiului".

"Ioan Adrian Toma, în calitate de şef al Secţiei de Neonatologie din cadrul spitalului, a gestionat defectuos resursele umane existente şi nu a luat măsurile manageriale necesare pentru asigurarea în permanenţă, pe orice tură, la Salonul de Terapie Intensivă nou – născuţi, a numărului de asistente medicale prevăzut de dispoziţiile legale în vigoare la data de 16 august".

"Inculpatul Oprea Gigel, electrician în cadrul spitalului, şi-a îndeplinit în mod superficial obligaţia prevăzută în fişa postului, de întreţinere în stare de funcţionare a instalaţiilor electrice, cu prilejul verificării efectuate în 13 august, neconstatând detensionarea elementelor elastice ale prizei, de la care s-a declanşat incendiul, respectiv pierdea caracteristicii de strângere/apăsare a lamelelor de contact bipolar", se mai arară în comunicat.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite