VIDEO Liftul care duce în subsolul Centrului Vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ascensor de aproximativ doi metri se ridică aproape în fiecare dimineţă din piatra cubică de pe Strada Lipscani. Liftul care coboară la mai bine de trei metri sub pământ este folosit în prezent la aprovizionarea unui restaurant aflat la o stradă distanţă.

Tunelurile din Centrul Istoric al Capitalei, vechi de sute de ani, au căpătat de ceva timp utilizări moderne. Acesta este cazul şi unui tunel ascuns de ochii curioşilor de pe strada Lipscani, căruia, în timp, i s-a găsit o întrebuinţare.

Astfel, a fost dotat la unul dintre capete cu un lift modern, camuflat cu piatră cubică. Singurii care nu se miră de apariţia misterioasei cutii metalice sunt cei care lucrează în jurul Băncii Naţionale obişnuiţi cu ieşirile acesteia din stradă. „Eu ştiu acest lift de mulţi ani. Oricum, în această zonă sunt tunele vechi de 500, 600 de ani, nedescoperite încă", spune Daniel Paul, un bucureştean care se declară pasionat de istoria oraşului.

În schimb, turiştii sau cei care trec mai rar prin zonă se uită perplex la bucăţile mişcătoare de piatră cubică. Prima idee care le vine în momentul în care văd liftul ieşind din pământ este că acesta duce către catacombele miterioase de sub Bucureşti. „Am auzit că sunt multe tuneluri pe sub oraş care se leagă între ele. Poate liftul coboară în catacombe, poate lucrează muncitorii pe-acolo", a mai spus un tânăr.

Alţii însă, lasă impresia că nu ştiu nici măcar ce este acela un lift. „Un lift care iese din stradă!? O putere dumnezeiască! Eu altceva nu pot să zic!", exclamă Claudia Bulgheru, o bucureşteancă în vârstă de 44 de ani.

Leagă Strada Lipscani de Strada Stvropoleos
Liftul este folosit însă pentru a aproviziona cu marfă restaurantul „Caru' cu Bere" de pe strada Stavropoleos, la zeci de metri distanţă de Strada Lipscani. Tunelul traversează prin subteran vreo patru clădiri şi dă în interiorul restaurantului, unind astfel, străzile Lipscani şi Stavropoleos. „Tunelul este de mult timp. De un an este calea de aprovizionare. Nu cărăm marfa prin restaurant, nu vrem să deranjăm clienţii", a spus un angajat care încărca liftul cu marfă.

Cale de acces veche de 111 ani
Se pare că tunelul a fost construit în anul 1899 odată cu restaurantul „Caru' cu Bere", astăzi, monument istoric şi arhitectural. Chiar dacă are o vechime de 111 ani, modernizarea acestuia a venit de-abia anul trecut, după cum spun reprezentanţii restaurantului. „Este doar o cale de acces. Nu are nicio legătură cu siturile arheologice din Centrul Istoric", a declarat Costin Diurcă, managerul localului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite