Kingsley Nwabia scrie poveşti nigeriene pentru copiii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Africanul este pasionat şi de pictură, iar basmele şi poveştile pe care le-a  publicat sunt ilustrate chiar cu imagini create de el.

Kingsley a venit pentru prima dată în România în urmă cu cinci ani, iar primul oraş românesc pe care l-a văzut a fost Clujul. Fiind membru al asociaţei internaţionale studenţeşti AIESEC a călătorit destul de mult, iar în final ajuns şi la Bucureşti unde s-a şi stabilit.

„Era frumos şi Clujul, dar după câteva luni am venit în Bucureşti. Faţă de oraşul meu natal, Bucureştiul este foarte mic şi cu oameni puţini. Am decis să rămân, e un oraş liniştit şi frumos. Nu ştiu de ce românii nu-şi iubesc ţara", justifică Kingsley alegerea de a locui în Capitala României.

De când s-a stabilit în aici, pe lângă activităţile pe care le are cu copii prin intermediul AIESEC, nigerianul colaborează şi cu Ambasada Nigeriei în România.

Basme nigeriene fără prinţi şi prinţese
De când a ajuns în ţara noastră, Kingsley şi-a dorit să promoveze cultura nigeriană şi să o facă cunoscută în rândul românilor. Astfel, el a început prin proiecte pentru copii. „Ei sunt cei mai curioşi să afle poveşti aduse de pe Continentul Negru, iar eu sunt foarte bucuros că le place", spune Kingsley.

De curând a publicat şi o carte de basme şi poveşti nigeriene. „Noi în Nigeria avem o viaţă ciudată pentru voi. Basmele noastre nu sunt cu prinţi şi prinţese. Nici vorbă de aşa ceva. Toate poveştile nigeriene trebuie să te înveţe ceva şi toate au ca temă principală, inteligenţa şi bunătatea", mai spune nigerianul.

Primul volum publicat cuprinde zeci de pasme cu învăţături pe care ori şi le-a amintit din copilărie, ori le-a inventat el. Anul viitor îi doreşte să mai scoată încă două volume cu poveşti de asemenea, nigeriene.

Portrete pentru Regina Maria şi Băsescu
Chiar dacă a urmat o facultate de Microbiologie, Kingsley nu a profesat niciodată în acest domeniu. Fiind foarte atras de latura artistică, a început să picteze în urmă cu câţiva ani, iar tablourile sale a avut succes în rândul cunăscătorilor de artă.

„Aveam o prietenă care vroia un portret. Cum nu aveam bani să plătesc pe cineva să îi facă, am decis să învăţ eu. Am făcut câteva cursuri, i-am făcut portretul, iar acum pictez în continuare", povesteşte el. Printre picturile lui Kingsley se regăsesc foarte mulţi îngeri negri. „Peste tot, în tablouri, apar îngeri albi cu ochi albaşti. Eu sunt negru, iar îngerul meu păzitor este normal să fie tot negru", explică Kingsley una dintre temele picturilor.

Nigerianul este mândru însă, că a avut ocazia să se întâlnească cu preşedintele României căruia i-a făcut un portret şi cu Regele Mihai căriua i-a dăruit un tablou pictat de el cu regina Maria.

Întrebări şi răspunsuri
Vrei să mai publici şi alte cărţi?
Da, vreau să scriu mai multe cărţi şi vreau să fac şi o prezentare despre cultura noastră. În ceea ce priveşte pictur, am de gând să pregătesc o expoziţie pentru toamna acestui an.

Dintre picturile tale, care îţi plac cel mai mult?
Preferatul meu este tabloul cu cele trei măşti, care simbolizează cultura nigeriană. Masca este simbolul Nigeriei.


NĂSCUT 29 iunie 1977, Lagos (Nigeria)
STUDII Facultatea de Microbiologie din Nigeria
OCUPAŢIE Este pictor şi scriitor
FAMILIE Are patru fraţi şi două surori

Ce-i place
„Româncele sunt frumoase, dar greu de înţeles. Îmi place muzica românească, iar preferaţii mei sunt Dj Project, BUG Mafia, Dan Bălan şi Alex, care îmi este şi prieten. De asemenea, limba românească este frumoasă, dar mie mi se pare grea", spune Kingsley.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii care nu sunt sinceri. De asemenea, nu-mi plac neseriozitatea şi persoanele care îi caracterizează pe ceilalţi după aparenţe", mai spune scriitorul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite