Johnny Răducanu are o pensie de doar 429 de lei. Vezi cât câştigă astăzi marii artişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Johnny Răducanu s-a remarcat la 19 ani, iar acum este considerat veteranul jazz-lui românesc. Chiar dacă îl supără un diabet "urât" şi merge greu, el continuă să aibă concerte "când şi când".

Incredibil ce vremuri trăim! Veteranul muzicii de jazz, Johnny Răducanu, are o pensie de 429 de lei, chiar şi acum când se apropie de 80 de ani! Marii noştri artişti, atât câţi mai sunt printre noi, se simt umiliţi cu pensiile mici pe care le au, după zeci de ani de carieră strălucită, scre astăzi Click!.

O face pentru că asta este viaţa lui, pentru asta trăieşte, dar şi pentru că pensia lui este de doar 429 de lei, adică puţin peste o sută de euro.

"Vreo 20 de ani, am avut cartea de muncă la Electrecord, iar în 1990 am fost scos la pensie ca ... portar. Mi-au spus cei de la "Personal" să tac din gură şi să spun mersi că îmi dă şi atât. Dar, recunosc, a fost alegerea mea. Prietenii mei din New York mi-au tot spus să rămân în State, să nu stau cu o pensie de 100 de euro, iar eu am ales să mă întorc de fiecare dată în ţara mea", ne-a povestit , ieri, cu tristeţe maestrul Johnny Răducanu.

Nu recunoaşte că este extrem de greu să trăieşti cu bani atât de puţini, spune că a avut el grijă să aibă de toate.

În cele din urmă, mărturiseşte: "Am renunţat la toate, acum nu vreau decât sănătate." Vrăjitorul pianului îşi face singur cumpărăturile şi găteşte meniuri vegetariene, deşi îi este din ce în ce mai greu să meargă. Se aşteaptă ca la 80 de ani să fie sărbătorit cum trebuie.

"În mod normal, ar trebui ca statul român să aibă grijă de un personagiu ca mine", spune trist Johnny Răducanu.

La fel de mucalit este şi actorul Dorel Vişan, de 73 de ani, cu o carieră plină, de peste 40 de ani.

A renunţat la salariul pe care-l lua ca director la Teatrul din Cluj şi a ales pensia de 1.600 de lei. Cu umorul său cunoscut, el spune că încă e bine.

"Am dat zece milioane pentru întreţinerea casei şi am rămas cu şase milioane. Mă descurc", spune "senatorul melcilor".

Tamara Buciuceanu-Botez,80 de ani: «Nu aş vrea să mor prea tristă»

Marea actriţă a acumulat 58 de ani de carieră de excepţie. Refuză să vorbească despre bani şi pensie, dar a izbucnit în lacrimi pentru că nu se simte respectată după o activitate atât de bogată.

image

"Mă opresc copiii şi îmi spun: «Să fiţi sănătoasă, Madam Isoscel!». Sunt foarte tristă, dar ştiţi ceva? Nu aş vrea să mor prea tristă", a spus Tamara Buciuceanu.

Ion Lucian,86 de ani: «Poate am trăit prea mult»

Ion Lucian este de 70 de ani pe scenă.

A fost pus în situaţia de a alege între pensia de 1.600 de lei şi salariul de director al Teatrului pentru Copii, iar el a ales salariul cu 500 de lei mai mare decât pensia.

image

Visul său este să termine noua clădire a teatrului, să lase ceva în urma sa.

"Cred că am calculat greşit şi am trăit prea mult", a spus răvăşit de tristeţe şi cu lacrimi în ochi îndrăgitul actor, la emisiunea "Sinteza zilei", de la Antena 3.


Rodica Popescu-Bitănescu,71 de ani: «Mă împrumut de la o lună la alta»

Râsul său molipsitor s-a transformat în lacrimi la o întâlnire publică despre condiţia actorului român. Actriţa are 50 de ani de carieră.

image

Ea a recunoscut că este nevoită să se descurce de la o lună la alta cu banii şi se mai împrumută pe la prieteni. În piaţă, ţăranii o recunosc şi îi oferă legume şi fructe gratis.

Însă, pe Rodica Popescu-Bitănescu o întristează faptul că statul nu îşi respectă marii actori.

Ion Caramitru,68 de ani: «Pensiile sunt puţin peste 1.600 de lei»

"În toată ţara sunt 78 de actori care au avut de ales între pensie şi salariu. La TNB, eu şi directorul artistic Ilinca Tomoroveanu am rămas cu salariu, iar alţi 17 mari actori au preferat pensia.Nume mari, Sanda Toma, Matei Alexandru, Carmen Stănescu, Damian Crăsnaru, Costel Constantin şi alţii. Pensiile sunt nu mult peste 1.600 de lei", a spus Ion Caramitru.

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite