Bucureşti: Irina Neacşu creează podoabe unice de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra arhitect şi designer de interior te învaţă cum să-i creezi pe Moş Crăciun, pe spiriduşi, pe reni şi reînvie tradiţia felicitărilor unicat.

Atrasă de realizarea obiectelor de artizanat încă din copilărie, Irina predă cursuri de confecţionare a ornamentelor pentru bradul de Crăciun.

Personajele de poveste cărora le dă viaţă sunt simbolurile Sărbătorilor, nimeni altele decât Moşul, spiriduşii şi renii. Pentru ornarea bradului ea ţine cont de culorile şi materialele care sunt la modă.

„Fiind vorba de decoraţiuni, vom încerca să experimentăm culori din tendinţele actuale, măcar din curiozitatea de a vedea o alternativă la tradiţia cromatică pe care o ştim prea bine“, spune Irina.

Moş Crăciun în varianta urbană : în negru şi cu bocanci


Hârtia, lemnul, culorile, panglicile şi şnururile sunt accesoriile potrivite pentru realizarea ornamentelor hand-made, ce personalizează spaţiul şi se transformă în cadoul ideal de Sărbători. „Anul acesta, tendinţele decorative de Crăciun sunt în zona de culori naturale, desaturate. Astfel, încercăm să abandonăm sclipiciul şi culorile tari şi să lucrăm cu materiale naturale“, explică tânăra.

Simbolurile clasice ale Sărbătorilor de iarnă pot fi reinventate, astfel încât să iasă din clişee. „Am în spate experienţa ilustraţiilor de cărţi pentru copii. Îmi pot imagina un Moş Crăciun sau un ren în diverse ipostaze. Ar putea să fie un Moş în varianta urbană, îmbrăcat în negru, şi cu bocanci“, zâmbeşte Irina.

Tradiţia Sărbătorilor în roşu şi verde, păstrată


La cursul de podoabe care se desfăşoară zilnic, de la ora 18.30, la sediul Fundaţiei Calea Victoriei din Intrarea Pristolului nr. 3, nu va fi abandonată nici tradiţia.

„De regulă, tendinţele în care predomină movul şi negrul se referă mai mult la amenajarea festivă a spaţiilor publice. În ceea ce priveşte casa, majoritatea oamenilor sunt mai apropiaţi de tradiţie. Vom creiona Crăciunul şi în culorile-simbol roşu şi verde“, explică Irina.

Şi, pentru că moda felicitărilor s-a estompat în ultimii ani, la cursul de podoabe bucureştenii îşi vor aminti cu drag emoţia descoperirii în cutia de scrisori a unui gând frumos de la persoanele dragi. Cursanţii vor învăţa cum să realizeze felicitări unicat pentru persoane speciale din viaţa lor.

A ilustrat cărţi pentru copii

De la începutul verii, de când face parte din Fundaţia Calea Victoriei, Irina a ţinut cursuri de Introducere în Design, Design Interior, Istoria Artei. În plus, tânăra este implicată în proiecte de design interior şi de arhitectură, colaborând cu firme de specialitate. O altă pasiune a Irinei este ilustratul cărţilor.

„Am ilustrat o carte de fabule, «Peneş Curcanul» de Vasile Alecsandri, «Poveste de Crăciun» după Charles Dickens, iar, la capitolul ilustraţie digitală, am scos o serie de şase cărticele, de Ziua Copilului, destinate micuţilor până la vârsta de şase ani“, povesteşte designerul.

Profil


Născută: 16 ianuarie 1982, Bucureşti
Studii: Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu – Bucureşti, 2000 - 2006
Master în design, RUFA- Rome University of Fine Arts- Roma, Italia, 2007 - 2008
Doctorand Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, 2009

Ce îi place
„Îmi plac experimentele, ideile noi şi, evident, mediul prielnic creaţiei: lumina, liniştea. Indiferent de ocazie, nu călătoresc fără cel puţin o carte la mine, o agendă în care schiţez idei şi aparatul foto. Îmi place oraşul, dar ies cu plăcere şi în natură“, spune Irina.

Ce nu îi place

„Detest rutina, aşa că încerc sa-mi organizez viaţa. Rutina este moartea creativităţii, aşa că inventez mereu idei noi, cursuri noi, citesc mult, pictez, descopăr câte ceva nou în fiecare zi“, mai spune tânăra.

Întrebări şi răspunsuri

Când ţi-ai propus să devii designer de interior?

Desenam mult de mică. Mama a insistat atunci să mă preocup mai serios de desen, iar, mai târziu, am ajuns să-mi doresc să urmez Facultatea de Arte Plastice. Am făcut arhitectură, dar partea artistică a fost mereu trează. De asta prefer designul, arhitecturii. Nu mi-am propus, însă, să devin designer.

Cum îţi petreci timpul liber?

Citesc sau fac fotografie, activităţi care sunt surse de inspiraţie pentru proiectele mele. Ceea ce regret este că nu mai am timp de sport. Merg la echitaţie uneori, iar iarna la schi, însă nu există o constantă a acestor activităţi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite