Irina Calotă, psihologul de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra de 28 de ani îi ajută pe cei mici să treacă peste traume şi timiditate, să-şi controleze agresivitatatea, să devină creativi şi să se exprime cât mai liber.

Irina Calotă, împreună cu câţiva colegi psihologi, au pus bazele atelierului de creaţie şi psihoterapie „Chiar Aşa", la începutul acestui an. Intenţia lor era de a trece dincolo de ceea ce părinţii le pot oferi copiilor care trec prin momente dificile.

„Oricât de mult şi-ar iubi copilul, un părinte nu poate întotdeauna să-l ajute să treacă prin traumele divorţului dintre părinţi sau peste faptul că este timid şi la şcoală nu se poate impune între colegi. Acesta este rolul nostru, de a-l face pe copil să se cunoască mai bine, să se exprime liber, să-şi elibereze frustrările", explică Irina.

Planul ei a funcţionat şi, la câteva luni de la înfiinţarea echipei, 20 de copii beneficiază de terapie specializată. Astfel, echipa de psihologi organizează de mai multe ori pe săptămână ateliere de dezvoltare personal, cele mai multe de pictură şi ceramică.

Corsetul emoţiilor

Irina spune că exprimarea şi creaţia într-un mediu noncompetitiv, altfel decât cel de la şcoală sau de la grădiniţă, unde se cere să fii cel mai bun, îi face pe copii să capete încredere în forţele proprii. „Presiunea socială din ziua de astăzi îi apasă şi pe copii. Şi ei sunt presaţi de cei din jur, care le cer să fie buni la şcoală, atenţi acasă şi chiar să fie responsabili. Nu toţi copiii pot fi primii, nu este vorba despre inteligenţa lor ci despre atitudinea şi emoţiile care îi ţin încorsetaţi. De exemplu, un copil care învaţă să se exprime prin intermediul unui personaj, într-o piesă de teatru, în scurt timp va putea să vorbească liber în faţa altora pentru că a învăţat ce bine este când i se dă atenţie", spune Irina.

Specialista mai spune că pictura şi desenul face adevărate minuni pentru copii pentru că le stimulează creativitatea. „Un om creativ, care are imaginaţie, va găsi răspunsuri şi rezolvări în toate domeniile vieţii sale", spune tânăra. Ea mai spune că un copil care vine la atelier începe să perceapă oamenii şi are timp să-i cunoască şi să-i analizeze. „Lucrând alături de alţi copii de vârsta lui, cu care nu se află în competiţie, nu se simte ameninţat şi se apropie de ei, devine empatic, începe să fie atent şi la nevoile celor din jur, ceea ce-l va transforma într-un adult sănătos şi care va avea relaţii frumoase cu cei din jur", a mai spus Irina.

Întrebări şi răspunsuri
Ce copii au nevoie de psihoterapie prin artă?

Foarte mulţi. Este vorba despre copii normali cu părinţi normali. Diferenţa este că aceşti părinţi conştientizează că cel mic are o anumită problemă şi nu-l lasă să o rezolve singur şi să crească devenind un adult cu probleme. La atelierele creative copilul învaţă să treacă mai uşor peste despărţirea părinţilor, peste eşecurile de la şcoală şi peste timiditate. Este important să ştii să spui ce vrei şi ce nu vrei, iar dacă eşti timid nu ştii să alegi, ţi-e teamă.


Acest tip de terapie este costisitoare?
Costurile sunt decente, suportabile de majoritatea familiilor, respectiv 250 de lei lunar pentru patru ateliere. La sfârşitul atelierelor creative noi facem o analiză riguroasă atât a copilului cât şi a părintelui pentru a vedea evoluţia celui mic, dar şi relaţia cu părinţii.

Profil
Născută: 27 mai 1981, Ploieşti

Studii:
Absolventă a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Bucureşti, secţia de Psihologie

Ocupaţie:
Psiholog clinician autonom, membru al Colegiului Psihologilor din România

Familie: Are un frate, Răzvan (34 de ani)


Ce-i place
„Iubesc să citesc, în special literatură existenţialistă, Albert Camus, Marcel Proust. De aici şi pasiunea mea pentru existenţă în toate formele ei, iubesc oamenii. Îmi mai plac filmele şi călătoriile în locuri exotice. Am cochetat şi cu teatrul, am vrut să fiu actriţă. Acum am posibilitatea să fac teatru împreună cu cei mici", spune pshilogul.

Ce nu-i place

„Ca toţi oamenii de bun simţ, cred, urăsc ignoranţa. Mai e ceva ce mă deranjează, mai ales vizual - gunoiul. Aş dori în mod special să ştiu ce se întîmplă cu tomberoanele speciale pentru hârtie, plastic şi sticlă. Ajung deşeurile să fie reciclate sau sunt răsturnate la grămadă în maşinile de gunoi şi noi ne chinuim degeaba să le sortăm?", spune Irina.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite